其實俄烏戰爭算唔算係代理人戰爭?

14 回覆
1 Like 18 Dislike
烏克蘭 = 北約代理人
俄羅斯 = 中國代理人
本來唔係,點知俄羅斯咁廢打唔入,一拖延先變左代理人戰爭
保家衛國對抗外敵侵略,原來係幫北約打仗
咁支那嘅抗日戰爭係咪做緊美國代理人
突破盲點
事實上係
根本比日本人攞咗東北,滿洲可以取代現在韓國嘅定位,做發達國家
支那國自己匿埋喺漢地13省,日本人其實根本冇興趣打理呢啲窮鬼地方,係可以做一個東亞大陸菲律賓,又窮又垃圾,但係可以過和平嘅日子
國民黨孫賊中山上台之前就話要驅逐外族,上台之後就貪圖人哋嘅土地要「五族共和」,所以先會俾日本人打到仆街,最後滅亡於共產黨之手,呢個叫做自業自得
你都on9 唔通有個國家開宗明義講明喂我代表歐美同你打仗呀 你入黎我國家慢慢打啦
俄爸點算代理人
又唔可以咁講
國民黨大支那仆街一件事
但日本就係想漢地以至全東亞都要做日本附庸
野心絕對唔止喺東北
而大日本個思想源流基本上同大支那一樣係天朝帝國民族主義
有呀
毛澤東當年為咗向蘇聯表忠心,發表咗重要演說「大不了就是核战争,核战争有什么了不起,全世界27亿人,死一半还剩一半,中国6亿人,死一半还剩3亿,我怕谁去」,表示可以為蘇聯做肉盾
中國暫時都仲係買兩邊冇落全注去俄羅斯度
而且而家係烏克蘭好想北約撐再多啲
何來代理人
國民黨本身亦都係一種法西斯政權,更加唔好講之後嘅共產黨,喺鬥垃圾比賽入邊軍國主義日本甚至算係好嗰個政權
清都係比民族主義洗咗腦,先會覺得有必要保留支那嘅獨立
比起法西斯,國民黨應該更加貼近蘇俄。當然兩樣都係shit,但軍國日本都唔好得去邊。
不論大支那定大日本兩個都唔會對東亞人民好,
所以同理我都冇認為支那應該*完整*咁獨立。
但唔等於我認同要由日本統治全東亞。
我認同民族主義,但唔係大一統帝國式民族主義。
東亞最好應該係打散晒佢好似歐洲咁之後融入歐美民族國家嘅民主自由秩序。最盡係歐盟式邦聯關係,in which 日韓台粵等某幾大國角色近似歐盟內嘅德法,比較主導但都唔可以話哂事。

所以對日本人黎講
支那嘅「抗日」咪就係代表鬼畜米英同日本打仗
胡適主張正式承認滿州帝國,汪兆銘政府亦做得好過蔣介石政府,冇玩咁多裙帶關係俾自己友掠水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞