俄羅斯外交部:波蘭境內若出現美國核武 將成俄軍「合法打擊目標」

154 回覆
194 Like 8 Dislike
俄羅斯外交部說,如果波蘭境內出現美國核武器,相關設施將被俄方立即列為合法打擊目標。

新華社報道,針對波蘭總統杜達(Andrzej Duda)發表有關「波蘭做好準備在境內部署美國核武器」的言論,俄羅斯外交部發言人扎哈羅娃(Maria Zakharova)4月22日說,長期以來,波方一直積極融入美國對俄採取的敵對政策,此類挑釁性言論屢見不鮮。

她說:「對波蘭而言,僅僅成為北約成員國遠遠不夠,它還在積極支持並參與北約所謂的『聯合核任務』計劃。」

扎哈羅娃強調,如果美國核武器出現在波蘭境內,相關設施將立即被列入俄與北約發生直接軍事衝突時的「合法打擊目標清單」。
支持俄羅斯助止北約無法無天
相關設施將立即被列入俄與北約發生直接軍事衝突時的「合法打擊目標清單」。

咁都世界大戰啦 放邊度都係要炸㗎喇
冇理由你放白俄羅斯可以 人哋就唔得
有能力咩?

搵緊藉口入侵波蘭啫 同當年尾國老屈伊拉克一樣
合法打擊目標清單

有咩唔合法?
入侵烏克蘭你都話合法架啦
咁法國同英國核武出現呢?
認真 波蘭球軍事力量唔差俄軍1開2唔會夠打
こんにちは!!!!!!!
北約唔理咪唔洗理夠唔夠打
普京都係賭緊敗燈條廢物會連任
類似既都唔知聽左幾多次
俄羅斯口交部
被列入俄與北約發生直接軍事衝突時的「合法打擊目標清單」。

俄畜夠膽同北約發生直接軍事衝突先算啦
如果烏克蘭境內出現中國核武呢?
2024年啦 係波蘭既核武同係美國既核武有閪分別咩
一陣會唔會話發現波蘭非法佔領XX民族領土
而家要合法排除
佢自己又係白俄部署核武
俾傻侵做總統,普京大帝直情唔洗打添
夠西打咩
打囉 北約全體同你開戰 美國都落埋場
睇吓邊個贏
波蘭年年仲紀念緊二戰個革命,俄羅斯當年唔幫手打nazi,波蘭唔夠打都照打,成個華沙變左廢墟,你就知波蘭佬唔易食。
好想快d睇扎哈羅娃俾人斬咗個頭落嚟
俄羅斯有野非法咩?
係人都唔信啦
可能係放波蘭自己打呢
打烏都打成咁,你仲點打Poland.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞