「屠龍小隊」案 控方周凱靈:姑勿論陪審員的政治觀點如何 炸彈可致無差別傷害 大家諗下 「差人多,定遊行人士多?」

83 回覆
8 Like 70 Dislike
2019 年 12 月 8 日「國際人權日大遊行」前夕,警方搜出大批武器,包括手槍、子彈等,事後 14 人被捕,被起訴多罪,包括政府首引《聯合國(反恐怖主義措施)條例》下的爆炸罪,部分人早前分別承認爆炸罪及串謀謀殺等罪,最高可判終身監禁。

餘下 7 人不認罪受審,控方周二(23 日)在高等法院讀出開案陳詞,指被告計劃在民陣遊行期間引爆炸彈,並在高處射擊到場警員,以逼使警員後退,再引爆威力達半徑 400 米、內有逾百枚鐵釘的炸彈;當警員被擊中時再「全民執槍」。

控方又指,事件牽涉「屠龍小隊」,部分被告曾在西貢試槍,亦曾到台灣接受軍訓;有被告曾問「幾時會搞殺狗」,另一被告回應稱「班緊槍」。控方另指,姑勿論陪審員政治觀點如何,「呢兩個炸彈所造成嘅傷害係無差別,亦都無分政治立場。遊行係民陣嘅,殺嘅係差人 … 大家諗下,差人多,定遊行嘅人士多?」案件周三(24 日)續審。

https://thewitnesshk.com/%e5%8f%8d%e6%81%90%e9%a6%96%e6%a1%887%e4%ba%ba%e5%90%a6%e8%aa%8d%e4%b8%b2%e8%ac%80%e6%ae%ba%e8%ad%a6%e7%ad%89-%e6%8e%a7%e6%96%b9%e6%8c%87%e8%a8%88%e5%8a%83%e9%81%8a%e8%a1%8c%e6%99%82%e6%94%be%e7%82%b8/
姐係佢假設陪審員有政治觀點而且唔中立?

* 中立 =
玩到炸彈真係好危險

今次被判刑好合理

不過連登仔一定話係政治打壓
控方一見陪審員就淆底
而家香港法庭明顯係政治先行 , 唔好再自欺欺人了
其實成日都有人講 連登仔點唔信點唔信
但就冇人肯諗下點解唔信親中親共既人講既野

你估真係比美國佬洗腦咩 你用黎呃自己就得姐

繼續搵籍口去美化自己囉 唔緊要嫁 反正你喜歡點告就點告喇
成個香港隨你玩
其實d陪審員如果聽完之後冷笑/反佢白眼之後會點
記得好少人去遊行咋喎

同埋依幾年都見唔到有人遊行喎
應該冇表情
最後就全部罪名不成立(假設佢地係有正常獨立思考能力)
法官:「邊個判無罪就係反中亂港、意圖顛覆國家,希望陪審員諗清諗楚先再投票」
厲害厲害
成篇報導只係見到控方開案陣詞
完全無提過辯方辯護理由
咁你都可以話被判刑好合理

有冇考慮轉行做法官?
玩到炸彈真係好危險

今次被判刑好合理

不過連登仔一定話係政治打壓
厲害厲害
成篇報導只係見到控方開案
完全無提過辯方辯護理由
咁你都可以話被判刑好合理

有冇考慮轉行做法官?
告國安法判7年算啦 出陪審團中共咪自己7 架就自己掉
三個控方證人?
學沈運龍話齋,一條毛都未傷到你
未輪到辯方姐,呢單案張慧玲審,俾人屌係暗黃官屌咗幾年,呢單俾機會佢引導陪審團判罪成,再重判搏洗底
成百個控方證人,三個認罪被告做污點證人
內鬼係邊個?

唔捉鬼就比鬼迷
你估告到國安法律政司唔告咩呢單係最後兩單有機會走甩之一啦
邊三個?老謀認罪有用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞