唔係香港醫病,做手術,睇牙?

44 回覆
10 Like 15 Dislike
香港私家醫生,私家醫院年年加價,
已經加到一個非常不合理嘅地步

排公立專科時間以年計算,
除非公司有高端醫療cover,公司多啲cover保險跟本包唔晒睇一次專科或者藥物

多唔多人會專登會唔係香港睇長期病,非緊急病

邊到都得,
做啲係香港無得做,收得好貴嘅治療,同埋做手術?

三次係台灣做過手術,
專科診金港幣$200唔洗,
照CT港幣1500-大範圍頂盡4000,
藥緊加平到幾十蚊,
做中型手術全張單3-4萬,
醫生細心度,單人病房,環境,靚女護士,儀器update超過一半香港私院

又試過係廣州病咗係大公立醫院睇門診,
診金加藥費唔過100,保險都費事claim返
保險佬呢個時候會彈出嚟搵生意
拎廣州台灣既醫生同香港比
香港老百姓好矜貴咩

平時咪又係食譚仔、酸菜魚
台灣醫生其實唔錯 仲好細心 香港個班醫畜無得比
台灣醫療排名高過香港的亞洲醫療體系 日台港大家叮噹馬頭既
D醫療機器係made in hong kong?
D藥係made in hong kong?
你話知識值錢,我當人地知識打八折
都唔會貴20倍價錢喇
公司醫保只包香港嘅醫生
香港醫生唔會企係病人角度諗
如果有日有人殺醫生 我唔會出奇亦唔會同情香港醫生
陰功
公司醫保全包好彩既係唔洗用
d女同事最正 入私家生仔都包埋
香港一係買醫保,一公司包,遊戲規則係咁。
堅係細心,無趕客咁款

診症時你覺得佢係放緊時間係你到聽你嘢。問深入嘅嘢,佢地真係會同你傾手術方式

企理又大過香港啲醫院
tier1 大公司
整牙,植牙,去台灣一轉真係平好多
有無介紹洗牙整牙
認同,香港啲私家醫生收人地20倍
質素係人地一半

樣樣嚟到香港都變晒貴族化仕紳化
成日以為香港好勁,唔知邊度黎既自信。
香港係靠金融業,其他行業人地唔會差過你啦。
成日話香港醫生點勁,醫科始終係要實戰經驗,新牌仔有鬼料
勁果批星球人開藥安排檢查已經接近食左你份糧

同埋香港私家同政府一樣睇症勁趕時間
班友因為覺得聽病人講野的時間足夠睇多半個症搵錢, 所以就態度好差同會miss左重要資訊

就講洗牙,香港不停加價同縮時間,洗完都係明顯有牙石
香港的洗牙服務完全唔入流,呢種質素竟然要排勁耐期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞