馬鞍山天宇海,三房累減890萬沽 3年間貶值110萬

18 回覆
3 Like 0 Dislike
世紀21奇豐物業錦豐分行助理區域營業董事黎健峯指,市場促成馬鞍山天宇海7B座高層C室成交,實用面積746平方呎,套3房另儲物房,望山景,單位4個月前放售,叫價980萬,現以890萬易手,累減90萬,實用呎價11930元。原業主於2021年以1000萬買入,3年間轉手帳面虧蝕110萬,貶值11%。
摸頂俠又蝕百五萬
77區真係唔好買,馬鞍山之中最差
七七區蝕入肉
八位數買嗰度 笑撚咗
77區點解係差?
孤島
呢個comment極淫
無交通無配套本身有景但對面填海又無埋
天宇海山景(姐係對住馬鐵)仲賣到呢個價, 祝下家好運。

[利申:住過; 有車其實好好住]
好撚慘, 車位勁貴
其實點解咁低水
實用呎價11930
話就話有7座, 但好住嘅單位唔多。
向外對鐵對高速怕嘈可以唔洗考慮;全河景呎數大則又奇怪中低層車聲日嘈夜嘈; 高層銀碼更加大; 最細3房向內園一定呎價唔會平俾你又冇咁實用(少間store room),其他內園大部份樓望樓, 只有6AB7AB內園仲有少量河景(7B又對住隔離個商場), 但中低層對住會所個燒烤場, 烤肉味日日免費送。
唔係喎佢就算高層7xx尺向內園都平到9字頭,之前問過,根本成個屋苑都低水,唔理你高層定好景
向河景多數係大呎數。向內多數建築面積9XX,(8XX最細)。
有興趣最好現場睇; 唔同則唔同層數座數景觀感覺差好遠。

咁去邊都冇瓦遮頭,低水係正常; 隔2個block嵐岸仲低水。
唔近馬鐵又冇乜巴士 有都勁疏又勁兜
得兩個商場但都係賣啲離地嘢/冇咩賣
想減肥搬去呢度就啱,減少環境誘惑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞