香港人才辦總監:人才最關注香港的就業及住屋 會協助解決需要

20 回覆
0 Like 12 Dislike
香港人才服務辦公室將於下月7至8日在會展舉行「香港.全球人才高峰會」,並會同步舉行「機遇匯人才博覽展」。

香港人才服務辦公室總監劉鎮漢表示,希望透過高峰會宣傳香港作為人才樞紐的獨特優勢、及推動大灣區內的人才流動及合作。活動邀請20多名來自本地、大灣區、世界各地的政商界人士,分享國際就業市場、人才流動趨勢,探討人才交流及合作機遇等,活動免費入場。

劉鎮漢表示,過去一年來港的人才主要從事金融、科技、商貿工作,又說本身有家庭的人才,最關注香港的教育,其次是就業機會及住屋需要。他表示,人才辦有不同的合作夥伴,可以協助解決不同需要。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1750150-20240423.htm?spTabChangeable=0
公屋 綜援免審批,即時上樓就得
香港冇人才
人才要協助就業住屋
老貓今日唔追住環保人士打
原來佢哋最關注依兩樣

及住屋需要
係人才就唔會諗就業問題啦,都痴線嘅
咪即係打牛工住劏房唔落黎囉

連上面啲人都唔想做西工你香港點搵外勞
解時輸入埋人才解決埋性需要
題外話
老貓點睇?
LIKE?
啱呀用多啲資源去幫人才解決呢啲問題 都唔諗下點樣幫弱勢社群解決呢啲問題
香港小中大學教育出左名落後
你住屋同就業都有問題都唔方人才la人才
你以為自己玩膠講下
講下講下港共就會同你真做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞