點解連登00後咁憎環保?

26 回覆
7 Like 60 Dislike
啲連登00後成日話人kam又話人廢老,但自己又唔愛別人又唔愛地球,係咩搞到00後而家咁?
19年?地產霸權?連登00後mind set 好似9成都係想攬炒、躺平
係新生代憑舊人講就屌就ban,定出身大環境差搞到心理偏差?
偽善撚成日講環保
人類既存在本身就唔環保
生態環境要平衡要和平
首先人類呢個物種要滅絕
所以唔該班環保撚自殺先
全世界一齊做先有意思wor
我做完黎原來大陸閪膠帶飲筒大放題
日本買個family mart一次十鳩幾個袋
袋中袋咁入比你
咁我係香港受苦係為乜

同理
絕大部分人上一輩窮
乜鳩野都俾唔到尼一輩
仲要求尼一輩去節衣縮食返工捱黎養上一輩+下一輩
憑什麼?
老豆老母一見你返工就即刻想唔撈
叫你俾曬份糧佢
咁醜惡嘅嘴臉見唔少啦
點解要我尼一代完全無享受地去為我上一代下一代享受而做奴隸先?
我人生得一次咁大把咋喎

香港買樓仲on9
幾百萬買得果2、300 呎
我儲筆錢退休過關西買獨棟仲好啦

香港唯一吸引嘅就係港紙兌外幣仲算值錢
其他都不了
補多句
你話地球有得永續就有意思姐
唔係吖嘛
遲早一日都會俾太陽吞埋嘅
76 億年後嘅野管我鳩事咩
到時我都化左灰變左塵啦
睇得通透
千萬唔好為上一代埋單
全世界 gen z都好鬼憎上一代人,你同佢哋講下一代佢同你講你快d去死
live for yourself
Viva la Vida
因為有啲環保撚搞到環保形象好差,林超英嗰啲合理少少又身體力行,連登有時會笑吓佢,但都有唔少人欣賞同尊重佢
咩愛地球,你環唔環保地球都唔會爆炸喎。
唔環保只係地球上面啲野會死,特別人。
你林超英上身都慳唔到工商業一個鐘既浪費膠電水廢物
點解要辛苦自己?
林超英係宣傳 唔會逼鳩大家跟佢
呢啲人 真係值得尊重既

但依家果班又離地 又批鬥
仲逼鳩大眾
我10後喎
權利少少責任多多
大富翁啲資源喺晒上一代度
依家吸下一代血仲要下一代環保
最環保就係唔生 然後你哋班老嘢快啲死
唔係連登,係全港都憎你班仆街環保撚
因為大部份環保撚只係當環保係一個潮流 完全唔會去理解背後嘅科學原理 又或者做啲咩真係會幫到件事 就好似美國班素食撚咁 成件事只係一個Lifestyle 但係比佢哋Brand到好似係一個道德選擇咁

唔係素食撚同唔係環保撚嘅人 就會被感到情緒勒索或者道德綁架 自自然然就會反感
報應,曾幾何時你哋90後都係咁話70後
環保其實係囚徒困境,好難搞
因為依家啲後生仔普遍都冇前人種樹後人乘涼呢個價值觀lu
唔係咁擾民,我實大大力支環保!
我都無乘到涼
憑咩要我俾後人乘涼?
我人生得一次咋喎
上一代搞到我辛鳩苦
我接下來成個人生都要繼續辛鳩苦?

無後人is fine
我自己種完
俾自己乘涼

香港地咁嘅物價、咁嘅教育制度、咁嘅政治體系仲生仔
盞害左個小朋友
儲錢移民生唔能好?
班友答撚到咩懶囉
我都想問,其實點解屌環保撚而唔係屌政府
好似成班俾人帶晒風向咁
定係而家香港人已經唔敢屌政府
明明係實行個個有問題,個個走去屌提出問題個個做乜
連登而家竟然可以俾人帶風向帶到咁
我覺得個問題係窮吖
係香港生存成本咁高
你仲要加大人地work load
如果我有錢有時間,我都唔介意同你搞下環保嘅
可惜我兩樣都無
使乜嘥氣,十幾年之後,呢班00就變阿叔,變成佢哋而家最憎嘅廢老,到時候嘅新一代就會嫌棄佢哋廢,然後佢哋又會試圖由新一代手中重奪話事權。世界係個大循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞