美國據報正起草制裁措施 擬切斷中資銀行與全球金融體系連接

187 回覆
246 Like 6 Dislike
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20240423/1713844120699/%e7%be%8e%e5%9c%8b%e6%93%9a%e5%a0%b1%e6%93%ac%e5%88%87%e6%96%b7%e4%b8%ad%e8%b3%87%e9%8a%80%e8%a1%8c%e8%88%87%e5%85%a8%e7%90%83%e9%87%91%e8%9e%8d%e9%ab%94%e7%b3%bb%e9%80%a3%e6%8e%a5
美國據報擬切斷中資銀行與全球金融體系連接
標籤:美國 切斷 中資銀行 全球金融體系連接 中國 編輯推介 中美角力
文章日期:2024年4月23日 11:46

華爾街日報引述消息報道,美國正起草制裁措施、勢要切斷一些中資銀行與全球金融體系的連接,以此為即將訪華的國務卿布林肯提供外交籌碼,希望從而能阻止中國對俄羅斯軍事生產的商業支持。

報道指,官員們指望中國顧及到中資銀行可能失去美元獲取渠道、中國與歐洲的貿易關係可能遭到破壞,而改弦更張。

美國官員表示,將銀行作為制裁目標是行動升級的備選方案,以防外交舉措不能說服北京方面限制對俄出口。

美國據報擬採取措施 切斷內銀與全球金融系體系連接

撰文:張偉倫出版:2024-04-23 12:39更新:2024-04-23 12:39讚好1020026

《華爾街日報》引述消息指出,美國正起草制裁措施,切斷部份中資銀行與全球金融體系的連接,為即將前往內地訪問的美國國務卿布林肯增加籌碼,並希望可以阻止內地對俄羅斯軍事生產的商業支持。

報道指出美方官員希望內地顧及到中資銀行或失去獲取美元渠道,以及內地與歐洲的貿易關係受到影響而改變立場。

美國官員又指出以銀行作為制裁對象,為行動升級的備選方案,以防外交措施未能說服內地限制對俄國出口。

原文網址: 美國據報擬採取措施 切斷內銀與全球金融系體系連接 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1012911?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
連登支joke嬲到
世界斬 ? 我唔信, 形勢一片大好, 九成美國人支持中國
習近平玩大咗
無底線支持俄羅斯
咁玩法點會冇後果
我地中國唔會驚你嫁
支持中國全面北韓化!駛撚驚美國佬?
好簡單, 我地香港切斷同美國連繫報復

BTW, 最後又益香港白手套
美國又想陰D救香港?
唔做正傻仔
敗燈仲兇狠過侵?
漏咗香港就無意思啦,唔該制裁埋香港
佢地已經知道
依家既制裁也好,援烏也好
只要中國唔參與 係根本無用

不過香港人眼中
最好中共係企硬
反駁隊呢
唔好溜咗香港
香港係中國城市
唔需要你地啲外國撚同情
到底會唔會真係做
只要留意美國股市就得

之前講果堆半導體制裁
nvda可以即日由跌轉升
再過一排創新高
其實都冇乜所謂囉
中資行都抽到水乾
恆指已變墮落天使
港幣掛美金,被制裁銀行唔比用美金結算既話,香港業務點做?
咁港紙總於可以變廢紙
換唔到美金點保聯系匯率
仲有HSBC
有冇問過歐洲?? 美國佬都ON9
我們勝在有鬥爭精神
只要肯鬥就咩都會贏嘅
將制裁範圍擴張至世界?
all talk no action
我哋有14 億人市場, 唔驚
依排傳咗好多嘢, 落實先再講啦
香港仲有乜嘢業務? 執鬼晒佢算鳩數囉!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞