走左塑膠,每年咁多石油副產品真係消耗得晒?

83 回覆
73 Like 13 Dislike
我唔係科學家,但以我所知塑膠其實跟本係石油提煉完剩餘既物料黎

成日話用塑膠唔環保,咁d石油副產品真係可以係其它地方消耗得晒?全部用晒黎做馬路?

我就覺得將所有資源用盡佢先係真正環保
請教下,如果用少啲石油,用多啲可再生能源或者核電呢?
咁石油副產品係咪都會隨之減少?
雖然我唔撐乜鳩走塑
不過而家塑膠需求真係高到要特登cracking去製造
核電
第一討論點
核電係咪環保 對地球好先?
問吓環保焗腸點解唔畀入日本海產咪知
同我講做乜?同中東油王講吖嘛
仲要斬多咗樹去整紙/ 木餐具,反智
唔係討論緊有太多石油副產品咩?
真係用少左石油先講啦
如果真係咁嘅話,環保人士係咪應該叫人唔好用咁多石油先?
環保人士唔知撘唔撘飛機去旅行?
咁你撳入黎做乜,我點知你會有興趣入黎又唔想睇架啫
佢哋冇叫人用少啲石油咩?
不過唔係討論緊有太多石油副產品咩?
搞乜變左講某個環保人士既行為
你條傻9係度講就會有人開少D油咩?我想唔想佢都係開咁多㗎啦,呢個世界得一個國家可以阻得住佢,但係辦法就係開得比佢多
其實我哋用石油副產品做塑膠,回收利用先至係最環保
唔係諗點減少垃圾量 明明堆填區要爆
你同環保撚講邏輯做咩
係度討論下啫,點解一定要人開少d油
真正源頭減廢,你唔開油咪無咁多原料畀你啤膠,不過同你講都係嘥氣,你對住空氣都可以啤膠
你想源頭減廢,你咪去叫人開採少d油囉
木餐具儲碳而家又環保番
主要石油產品
石油化學物質 ( 塑料 )
瀝青
燃油 (柴油、汽油 )
衣服(化學纖維)
藥品(苯)
清潔用品(洗滌劑、洗髮水、沐浴乳、肥皂等)
化妝品
煤氣
液化石油氣
潤滑油
石蠟
溚(焦油)
合成橡膠
食品相關(化肥、殺蟲劑、口香糖等)

現代人點樣完全唔用石油....
減少副產品使用同用少啲石油有咩關係?
用少啲膠就會cut到石油產量?
如果唔係啲話點解唔用?
你7成咁得唔得㗎?

上面咪一早叫咗你同油王講,係你死要撐衝出嚟7,教精埋你,其實無嘢講可以直接收皮就得㗎喇
其實將所有資源用盡佢 嚟套用喺石油資源上
係傾向一個經濟概念嚟,唔係一個環保概念
所以唔可以得出一個石油資源用盡
(我諗你係想指石油資源)就叫環保嘅結論
石油產業都公認係唔環保嘅產業嚟
唔會因為用盡佢資源 突然又變左環保
我冇想源頭減廢喎,你想咋,做乜屈鳩我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞