火炭站男子疑玩極限運動「飛躍道」 跳越3米闊路軌至對面月台

294 回覆
215 Like 15 Dislike
網上瘋傳一段影片,拍下一名穿黑衣黑短褲男子,懷疑在港鐵東鐵綫火炭站玩極限運動「飛躍道」(Parkour),冒險跳越月台。片段可見該男子在一月台上助跑,接着跳越逾3米距離橫跨路軌,到達對面月台,幸未有釀成意外。

男子火炭站跳越月台。

港鐵指,留意到網上一段涉及有人在東鐵綫火炭站月台做出不適當行為、影響行車安全的片段。根據調查,相信事件於上周六(20日)晚上發生,公司已報案處理,並配合調查,亦呼籲乘客不應作出任何不適當和危及個人人身安全的行為。
執法部門指,港鐵職員於昨晚(22日)11時42分報案,稱翻查閉路電視發現一名年約20至30歲男子,於上周六晚上10時25分在東鐵綫火炭站2號月台跳到3號月台,並已就事件備案,人員經初步調查,將案件暫列「違反港鐵條例」。
希望條友係買飛入閘
好快東鐵又多一條咸魚
成日都有,多一條唔多
好勁,應該直接去參與跳遠比賽啦
希望佢遲下唔會痴線到有列車埋站先跳
都幾勁
冇車黎緊點叫極限,希望佢下次可以試下
好撚勁
咁撚勁?
講真,幾勁。

但係呢d弱智行為唔應該鼓吹
3米 唔好話男人 就算女人正常人有手有腳有助跑都跳到啦
立定跳到3米就勁
死還死其實可以死遠啲唔好累到其他人
3米 求其一個運動員都跳得遠過佢啦
有料就去參加田徑比賽啦,間唔中又有啲社會垃圾出嚟做柒事 唔好高空墜物壓親人
其實唔難
唔跳天台…..
現實勁過睇戲
之前laughing 哥單手爬山邊打電話又係,現實又係有人做到
玩開parkour嗰d應該心諗做乜鳩
求其跳幾米就xgame
真 永遠都係個句
我反對既唔係你玩呢啲
反對既係當有事既時候你唔好搞到人
即係你呢層跳去個層無問題
你失手我都唔會在意 話之你死咩講真 但唔好累到下面個個
無難度又無危險既活動啱晒Attention whore
不嬲有人做到
主要係笑CCTVB拍得膠,太假
依D出事真係唔好怪人
亦唔好問點解無得賠
不嬲香港都係將難度減半以上但都可以好撚好細路話勁
地區丙組女子都跳到5米幾
3米是但搵條友助跑都會跳到
唔知d人話佢勁係做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞