喺香港做診所醫生算唔算人生贏家?

405 回覆
678 Like 45 Dislike
一個客收350
藥平均當你頂盡20蚊位(其實唔使20蚊)
淨袋330
開8個鐘,平均一個鐘8個人,算少,
一日收2萬1

當齊頭2皮,一個月開20日工,
收你40萬,
人工姑娘仔兩個俾盡5萬好未,
鋪租10萬,
燈油火蠟細數唔計,
一個月都淨袋25萬,
呢個數已經係唔出名加hea做。
牙醫容易搵錢好多,因為病人好難睇到公立牙科,公立牙科基本上係屬於公務員福利

但80萬就吹大左
二世祖先人生贏家,醫生人工高咪又係打工仔,照樣犧牲一部份自由時間
之前用醫療卡做物理治療 間診所話收得200蚊
2個姑娘點做咁多客去開都3-4個起
鬼咩, 工時咁長, 我諗果度做既姑娘通常做唔耐
十幾年前做銀行兼職 Teller,有間出名屋村私家診所,佢個個星期準時入二十零萬落戶口。咁個舊錢係扣左一般洗費定純收入就唔知。當佢高極有 75% 開支都個個月穩袋廿幾萬
但其實作為一個好嘅醫生係唔會想任何人無啦啦病
糼唔幼稚d
師兄小學畢業未
On9醫生唔知係咪中左床單陷阱
咁都簽
淨係賺藥錢都賺到笑
幾百粒止痛藥其實來貨都係幾蚊
呢二十萬係做比稅局睇
其他錢放夾萬
呢度叉開少少企上啲睇吓香港個醫療制度
同為英聯邦殖民地
英國澳洲同香港嘅醫療制度好唔同
喺澳洲住咗10幾廿年
佢哋行GP制度
睇GP基本上唔使錢
但依家開始越來越多會收返行政費
但總體上你可以當唔使錢
買藥要自己出街買要自己俾錢
咁啲醫生錢邊度嚟
就係你嘅稅收嗰度嚟
醫藥分家令到醫生唔會只用最平嘅藥
佢亦只提供基本嘅最入門嘅醫療診斷
後續嘅follow up一般都由醫療保險負責
我認為呢個制度幾好
但唔明白點解香港一開始唔係跟住英國嗰套客
你開咁少會唔會少左批熟客?
啲街坊係睇你
唔係睇醫生
應該好羡慕的士佬報9000月入
你講緊掛牌定咩

最快係sell 藥,sell 19 treatment 0風險
自己睇就次次5min 內走得
但係實際你出面等,等一個鐘都係做6-7 個
如果多老人睇,一個鐘未必做到5個
請得一個姑娘係咁
我細過睇開果個私家醫生又係假期無姑娘幫手,佢個女讀緊中學都成日落去幫手
仲記得之前佢舊鋪位 比人噴大字「庸醫 冇醫德」
人地講緊7位數啊
400$ 排晒隊, 一hr 當10個
10*8*400=32000 /day
月1M

扣租10萬
護士x3 = 10萬
藥個d = 5萬

純利= 75萬。

基本
小西灣有個醫生叫莫偉強,成日搭巴士經過佢都開舖,我諗佢一年開足365日。仲要成個小西灣啲醫生好多都走晒,基本上佢差唔多係獨市生意。
你以為, 好多星期日公眾假期開半日. 星期一至六到開.
勁好生意. 護士到要請3個人.
中環果堆專科睇次症二三千
其實我冇心笑你
以必理痛來計或者 paracetamol 起碼要平10 倍先有得傾
即係0.05
1個鐘做6個
佢真係未去過睇過地區醫生點做

青山道有間長期排隊吳醫生
一個鐘起碼1x個

但真心,佢都係一個好醫生
細心又reasonable
收費正常
雖然應該搵夠但又肯開得夜
睇哂先走

各人有各人既工作態度,生活同修行
有人為搵錢
有人覺得搵極都唔會係最有錢
反正最有錢果班根本唔係做返黎
做得順心開心最緊要
有人做長工時幫到人開心
有人做幾個鐘搵兩餐又自由就開心

我覺得人生贏家係應該有自由選擇自己工作方式
做到自己想做既事同方式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞