廣島福岡倉敷7日遊(少字)

99 回覆
7 Like 17 Dislike
Day 1
去完紙鶴塔
就去鄰近嘅原爆遣址同平和紀念公園

附近環境真係好正好舒服
支持下

期待倉敷
Day 1
平和紀念公園及附近

住過兩晚 平靚正
佢紀念館果段動畫幾好睇
廣島站有餐廳、手信店、超市 ,好方便

酒店步行幾分鐘有大型超市(Youme mart 二葉之里店)
廣島除左jr站 都可以考慮住市中心
會有更多野行同餐廳揀 又近啲和平紀念公園同原爆記念館
我之前去都係住市中心
廣島站搭電鐵都係10分鐘左右
總站 1 2 6 叫三飛都得
你幾時去,點解可以咁少人既,我月頭去勁多人
相信好多住廣島站附近嘅香港遊客,都係貪可以好方便咁玩新幹線沿線景點,一張pass 可以由博多玩到去新大阪
今年2月7號
反正你四圍去都係要坐電車 邊度開始坐都差唔多
我嗰陣都係住喺 JR 隔籬 而且拎住行李未必方便上落電車
Day 1 晚餐

由平和紀念公園行10分鐘左右,就去到本通商店街(唔記得影相),呢到雖然話係廣島市最旺嘅地方,但其實都唔係好多人

晚餐去咗本通嘅Parco 入面嘅 nana’s green tea 食意粉/咖哩飯 同雪糕

食完就坐返廣島電鐵返酒店

宵夜:

喺博多車站入閘後買嘅 咖啡綠茶曲奇,呢隻高心高質, 後來發現係福岡機場國際線禁區內都有得賣

係廣島站手信店買嘅 原隻牡蠣脆片,呢隻比較一般,唔係太脆

Day 1 完
上個月想去倉敷坐船
點知見到冬天唔開
之後我走左去尾道
印度素食 AVML 可能會好啲
尾道都好正 食過一間pancake 店 同布甸 好好正 至今念念不忘
lm
平時見你問咁多嘢
終於見到你畀料
獻醜了
しかし 多謝支持
夜晚上幾好feel嘅,上次去都係嗰到hea咗一粒鐘
最底隻蠔餅我老婆勁like,買咗近10盒返來

呢隻?
yes…附近有間pancake 小店都好食 但唔記得location 隨意行only
係幾好味
反而成條街都有嘅尾道拉麵就冇乜特別
可能我唔識搵
Day 2

今日目標係去宮島

因為想避開人潮,所以朝早8點就出發
坐JR山陽本線,由廣島站去宮島口站,再步行去JR輪船碼頭,全程大約40-45分鐘
(JR pass包坐JR火車+輪船)

去到碼頭閘口,見到有船就快開出,諗住show pass 入閘,就比職員截停咗

原來而家要另外科水比登島稅100Yen
閘口右邊有三架橙色機,入100Yen就會彈一張登島稅嘅飛出嚟

網上借圖

喺閘口出示JR pass + 登島稅飛 先可以入閘

搞咗一輪,隻船都開走咗了

船去人空

唯有等下一班
2200220 就話上嚟啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞