【神話破滅】今年首季私樓買賣3成業主蝕賣 15年來最慘烈

21 回覆
17 Like 1 Dislike
【神話破滅】今年首季私樓買賣3成業主蝕賣 15年來最慘烈

on.cc 東網
更新於 3小時前 • 發布於 3小時前 • on.cc 東網

買樓必賺神話不再,利嘉閣研究部綜合土地註冊處資料顯示,今年第一季全港共錄1,305宗私宅轉手虧損買賣登記,為2009年第4季後的57季、即逾14年最多,佔同期已知上手買入價的二手私宅買賣比例達約29.7%,較去年第四季增加3.5個百分點,連升3季,並創2009年第1季以來的60季、即15年新高,反映撤銷額外印花稅後,湧現更多蝕讓急沽的情況。另至於平手者則有31宗,佔比則按季微減至約0.7%。

該行又指,今年第一季本港共錄3,056宗私宅轉手獲利買賣登記,佔比跌至約69.6%,較去年第四季的72.9%,下跌3.3個百分點,連跌3季,同創2009年第1季以來15年新低,反映樓市不濟及撤辣後的生態轉變。事實上,上季每宗私宅轉手個案平均賺幅只有約29%,較去年第四季的35.4%,再跌6.4個百分點,除連跌3季,更插穿30%水平,創下2010年第2季後的55季、即近14年新低。

廣告(請繼續閱讀本文)

按物業轉售價格劃分,過去一季樓價400萬元或以下物業,獲利比率僅約64%,為各樓價類別中最少,按季跌4.5個百分點,其平均賺幅按季亦跌9.2個百分點至約28.5%。若以屋苑計算,上季將軍澳日出康城為獲利成功率最低的屋苑,期內獲利比率僅約34.5%,每宗轉手個案平均要蝕1%。

利嘉閣地產研究部主管陳海潮表示,樓市全面撤辣,對市場帶來利好作用,刺激交投大升,但因為撤銷額外印花稅後,部分有資金需要而急於沽樓套現的短線業主便少了一大禁忌,紛紛在撤辣後毅然轉售物業,除更顯著拖低獲利比率外,更導致平均每宗賺幅急跌。

他相信,踏入第4季有關情況仍將持續,故預期辣招年代獲利比率高企橫行的時代將不復再,取而代之的是因應市況而時有波動,料第4季私宅轉手獲利比率有機會持續跌至約65%,平均每宗賺幅亦料處於約25至29%的低位徘徊。

廣告(請繼續閱讀本文)

東網網站 : https://on.cc/東網Facebook專頁 : https://www.facebook.com/onccnews/

查看原始文章
唔蝕點排公屋未來10年41萬個公屋單位邊個住
九唔撚搭八
唔係話就嚟減息咩?睇好後屎
點唔搭??包賺你有撚機會買咩弱智人士
你講嘅野同篇野完全無關
輸到失智定家族遺傳?
唔好生仔喇 大咗一定仲蠢過你
三成蝕, 即係七成賺喎
買新樓原來會蝕
有蝕有賺 好正常wor
我個仔都11歲啦
你班廢青公屋狗就真係可以早啲去絕育啦
生一代害一代 唔死都冇用
陳年賣樓點都有賺既
就黎加息
信左美聯(地產)講減息沖入市個d真係要驗腦
人地AA冇單開咪上連登出鳩post鳩回應,多體諒
前題係
使費唔計
利息唔計
砸十幾廿年唔計
AA狗無飯開 餓撚到傻咗
7成賺唔講
蝕價啫,賺咗住同賺咗經驗啵
冇錯 即係仲有大把水位跌
隻屎忽鬼好似收撚左錢咗 煩撚過閪
開口埋口唔係廢淡就公屋 唔係公屋就黃屍 忍唔撚住block鳩左佢冇眼屎 佢個腦應該係唔知邊條孖筋痴撚住左
影響曬討論氣氛
韓總呢排陰d 陰d 出d 利好新聞,似乎係上到車了?
原諒佢啦,佢藥房仔黎,做得藥房d咁既垃圾工可以有幾聰明
佢已經唔係樓唔樓好既問題,佢個問題係有燥狂症,失心瘋,被害妄想症加埋一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞