24歲港女冒警用假委任證,訛稱調查內地洗黑錢 騙六人615萬元被捕

43 回覆
17 Like 0 Dislike

https://std.stheadline.com/realtime/article/1993916/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-24%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E5%A5%B3%E5%86%92%E8%AD%A6%E7%94%A8%E5%81%87%E5%A7%94%E4%BB%BB%E8%AD%89-%E8%A8%9B%E7%A8%B1%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%B4%97%E9%BB%91%E9%8C%A2-%E5%91%836%E4%BA%BA615%E8%90%AC%E5%85%83%E8%A2%AB%E6%8D%95

港聞
國際

警方早前接獲一宗電話騙案的舉報,報案人指於今年3月30日接獲一名自稱內地公安人員的電話,訛稱其牽涉一宗內地洗黑錢案件。其後一名自稱本港警員的女子接觸報案人,要求報案人交出銀行資料,報案人感覺有詐隨後報警。警方調查後於4月17日拘捕了一名24歲本地女侍應,共涉6宗騙案,涉款約615萬港元。

大埔警區科技及財富罪案隊偵緝督察何嘉怡提到,被捕女子接觸報案人時,曾展示一張偽造香港警察委任證,又要求報案人簽署一份保密協議博取信任。其間,女子向報案人提供一部電話,要求報案人將自己電話資料、銀行戶口等轉移至相關電話上。報案人感到懷疑,瀏覽警方網上防騙資訊後,聯絡反詐騙協調中心求助,遂揭發案件。

上水分區特遣隊成員其後部署埋伏,至周三(4月17日)趁涉案女子與報案人會面時將其拘捕。及後經深入調查,警方再揭發該名女子牽涉另外5宗同類案,透過冒警並提供新電話要求過資料,趁機盜取受害人銀行戶口;當中有1男4女上當,年齡介乎22歲至67歲。

被捕女子將被暫控6項「企圖以欺騙手段取得財產」及1項「冒充警務人員」,案件於周五(4月19日)於粉嶺裁判法院提堂。警方又提到,案件中的偽造委任證製作粗糙,任何市民如果對於委任證真偽存疑,可致電警方查詢。
叻女
詐騙坐三幾碌
圍埋年薪都過球
感覺有big bos
唔怪得咁多入境處電話
扑中6個傻仔就有6百萬
邊個敢質疑你唔係長官
即係平時啲狗都會咁呃 只係今次張證假
新港女?
是的 長官
24碎
考完先呃咪冇事囉
過膠證
識用腦搵錢嘅港女
24 歲 自力更生
人才
詐騙+ 偽造文書+冒警+洗黑錢
睇下一共坐幾耐

仲要佢成功轉去外國左先計

如果收埋到5球
坐五年咁有無so
真係見人見智
搶咗人客又唔知掟
唔怪得被人拉啦
係香港人都知, 香港警察係唔會show 委任證啦
呢個勁
5年5球 連登大把人撈10年都未有2球
入息中位數得2萬
1年先得24萬
10年唔飲唔食唔消費都冇5球
係咪真係好多人大陸洗黑錢
先會中計
Ching 撈開盛行年薪一百萬?🤣
除咗軍裝唔使出事委任證之外, 其他呢你唔要求佢呢佢又唔會show嘅, 就算要求去展示出委任證佢都未必show出嚟。
坐完出黎有排玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞