日本調查搭列車令人反感行為 孭背囊排第二

75 回覆
25 Like 43 Dislike
https://www.am730.com.hk/國際/遊日注意-調查-日本搭列車3大令人反感行為-咁樣做最厭惡/446758?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxndqb0
調查結果顯示,前3種「最令人反感行為」,分別是化妝(第一位,16.9%)、未將背囊揹在胸前(第二位,16.5%)、在車廂飲食(第三位,9.9%)。其中,化妝和未將背囊揹在胸前,無論男女受訪者都深感厭惡。在女性受訪者排第三位,則是耳機傳出聲音。

日本啲車咁迫人, 孭背囊喺心口咪都係一樣
化妝關其他人咩事 點解會第一咁勁
背囊喺心口起馬可見到有否整親人
孭背囊就睇鬼到除非有後眼
背囊撚最仆街係個背囊勁撚污糟,人太迫局住掂落去
大佬啊 你化妝粉飾緊會茶嘢 噴嘅嘢 全部都會影響周圍嘅人 又唔知浸味幾大你就好似啲煙撚一樣咁乞人憎又無自知之明好無
背囊=賤種
我搭地鐵 火車背囊都係擺心口
係連登啲IT/健身背囊撚先覺得自己影響唔到人
你知唔知日本通勤時間係幾逼果啲味咁近聞同汗臭差唔多架
一個轉身揈到人都幾痛
20L左右嘅前後都冇咩所謂
再大嘅真係好撚麻煩
Sorry囉
少人冇咩所謂 多人放上頭頂個架咪得
香港班人專登用背囊推開人先
正路都除背狼,用手拎住擺係腳
最慳位🤔🤔
孭前孭後體積一撚樣
講咩背脊可以企貼啲正面唔可以逼太埋
如果夏天個個背脊濕晒,你咪又係唔想貼住企
係放係腳邊就最唔阻埞
落車專用 高大加背囊 一野就衝到出去
如果唔讓人落車
日本人接唔接受背囊放低地下搵對腳夾住???

定係一定要孭心口???
放低地下搵對腳夾住代表你有努力去遷就人唔影響人,一定好撚BUY
啲背囊成日頂過來好煩
細細個背囊
放前放後都無分別

係有班友個背囊好似塞左個大石頭咁
又重又硬都算
個撚樣仲要左右郁
企佢後面好似係咁比人打咁
啲打工仔白恤應該食左好多架妹既妝粉
盡有可能人過左
但個袋即刻比人夾實左
最撚仆街就係啲地盤狗
大大個污糟背囊
然後個人好似生野咁企唔定左搖右擺
個背囊好似流星槌咁打落人度
香港人日日話日本係佢哋鄉下

但又有幾多人會效法呢啲唔好畀麻煩人嘅自省心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞