依家興用咩 language 寫web?

4 回覆
1 Like 10 Dislike
小弟四十歲,十幾年前用開
PHP + JQuery 寫Web

手機app就用 PHP+Jquery Mobile+ Phonegap

但衰犯隨地小便 入左冊坐左十幾年

最近放返出黎,想入返行
請問依家2024 大家興用咩 language 寫web?
係咪個個用哂 Reactjs?

見好多後生仔都用MERN呢個配撘
Reactjs backend 可否用其他language 如或者 Java,儲存Data 用MSSQL可以嗎?

謝謝
Frontend React / Vue / Angular 都有人用
睇下工作需要
Backend 都係前後分離所以用咩 language 無咩影響
你鐘意 Java, python, C#, golang 都可以
雖然唔同既 language 都會有常用既 database
但其實都係多人咁用所以會多D教學,你唔一定要跟
寫到 query 拎到 data 咪得
十幾年前已經有人咁寫
坐左幾多年都應該有基本識知
如果咁都要問你呢十幾年都白坐
去做保安算啦
非常感謝巴打你認真的回覆
DEVIN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞