呢個comment算唔算一嘢道出咗香港車媒嘅困局?

33 回覆
3 Like 35 Dislike
From地板油FB

先唔睇channel 同代理關係
新車全部youtuber 做,你嗰條又冇乜特別
就要搵舊車,唔同角度( range test,露營,女司機,棍仔etc)

都冇咁多新車出,youtube 要成功起碼固定一周2~3 片
新車洗撚睇你咩留comment嗰個都弱智
新片Honda 舊hybrid幾正
冇計 來港新車款少
香港有車既人唔多 鍾意車既人更少
下下唔係講棍波車就係講地獄停車場
再唔係講學車式點渣棍波點考路試
你唔悶我都悶啦
有d講埋的士..心諗做乜呀
新車去外國試埋又點
代理唔入
好奇駕兩點養咁多人
肥To自己出post
其實多數睇地板油嘅人 應該就係有些少錢
想買二手車試吓 或者買廿零三十萬新車嗰堆人
講二手車都好合理啫
佢哋試 Purosangue 都未必有人睇啦
Opencar定位清晰d專講商用車
聽日好似出WRX 都算快手
新果部買唔落手
無法啦 瘦To去左揸飛機
代理有幾多車番丫,有啲車跟本無筆直做宣傳,況且代理俾車佢哋試分分鐘無錢過佢哋手。
新車要排隊拍㗎。
十年前做過車網,除非代理落廣告,試車啲片都係無錢落傳媒,仲要派幾個人出去拍同後製,所以有老友有舊車俾你拍,有其他可能發生點解唔做先,自己有資源有心拍俾人睇,都係享受嘅。
而家佢哋有冇收人錢拍片就唔知嘞,不過有又收得起幾多丫,20000一條片?一隊人分?一個月都唔知拍唔拍到三條。
無意義㗎。你估放幾部機仔就做到?前車跟拍,做走位,攞角度,放人落地做定點拍,影硬照,影特點,讀稿,度稿,睇天氣。最重要隨時俾阿sir趕,伸個鏡頭出車拍嘢,阿sir今日燥少少,就可以收工番歸,呢啲跟本申請唔到嚟做㗎。

學吓多謝佢哋打賞佢哋啦。
如果舊車無討論價值, 二手車行一早收左皮啦
條條片都係收錢拍囉
YouTube 有限每星期要出幾多片 唔係你個channel就會reach唔到觀眾
然後邊有咁多新車黎香港姐
咁咪焗住拍下二手車囉
咁你唔係個個都買新車架嘛
講下二手車或者用第二啲角度去講
都實有market既
無錢搵但叫做keep 住channel有野出引多啲人sub
家陣廿萬sub
廣告咪可以叫高啲價
IMA設計同歐洲既mild-hybrid差不多,唔係for慳油只係用黎補助出力引擎一定要著先行到所以慳唔到幾多油

新個代ehev即係toyota套hybrid技術不過無用恆星齒輪比引擎介入而係比個一波佢80打上推郁架車

Toyota而家最勁係可以用hybrid做四驅,尾轆靠電推唔洗加條軸
平地台?
香港個個禮拜有兩部新車引入?
我最有印象嘅片係佢地試thunderbird同近排嘅insight
講舊車先係佢地吸引之處
香港學咩人講新車 全部都係人地出完先到香港

大陸不斷有新車 啲公司係咁比錢網紅介紹

大既仲拎晒啲車去做大型測試 有比較先分到

高低 香港啲介紹部部都係講果幾句 晒氣啦

拆車由頭拆到尾 每件零件分析
瘦to未返
不如叫佢地老友大霧山王浩訊介紹佢堆古董車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞