肩都肘部痛症,有冇醫生(專科)推薦?

12 回覆
1 Like 1 Dislike
小弟2個月前比個導師拉筋(因為我啲筋都幾鬆,2手拗向後時佢幫手去盡啲)整傷咗兩肩,痛到而家,睇物理治療一個星期一次都冇乜進展,而且兩邊肘部舊患(唔知乜事,覺得條筋好緊,緊到伸直就覺得痛,依排仲越嚟越痛),唔知有冇師兄有啲經驗或者智慧可以分享吓:

係咪應該睇骨科?定係轉睇第二個物理治療?
定係中醫/跌打?

身體越來越多問題
中醫推拿正骨
西醫物理治療
班友冇讀過書
唔知到physiological range既limitation, 一味覺得拉得勁就愈好
你睇物理治療之前冇睇過骨科?
冇,睇咗普通家庭醫生咋
我建議先睇骨科, 物理治療係輔助醫療, 好多時要有影像 (xray, mri), 再由骨科斷症, 有需要時物理治療可根據醫生的診斷同建議幫你治療 (如做機, 教運動等等)

如果冇睇骨科, 視乎你家庭醫生轉介信點寫, 物理治療嗰邊未必咁易幫到你, 因為根本唔知root cause, 所以建議你先睇睇骨科睇下佢話咩事先

上述係基於相信科學的建議, 而睇中醫/跌打都可能有用, 但真係好靠個中醫有冇料到, 如果唔係可能仲會令傷勢加劇, 同埋有啲中醫都會問你有冇骨科診斷先知點做
謝,明天book,有冇好骨科醫生介紹?
傷筋呢啲無得急,睇咩都無用,只可以由佢慢慢好,唔痛就慢慢做返運動,拉筋同舉重
大肶條筋已經拉傷過,抖咗好耐,叫做好返8成,依家到對手,2次都係拉筋整親。
整果陣痛你就要叫停佢啦 唔係死忍
佢唔會知你痛
天生筋鬆既人係一種病黎,唔岩拉筋,更唔可能叫人幫,因為唔係越鬆越好,理論上3個月d筋都埋哂口,可以慢慢做返運動放鬆佢增加活動度,但重點係唔急得,唔係都係送錢比人洗,因為人地會同你下沖擊波會快啲好,但實際作用不大。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞