湖南9歲童跳樓亡, 父親: 兒子常被體罰 一周遭打手13次 罰抄萬遍還沒完成

65 回覆
138 Like 2 Dislike
湖南發生學童跳樓自殺事件。9歲死者的家人指控,兒子長期遭學校體罰,致不願上學,兒子曾被老師一周處罰13次,試過被罰抄寫1萬遍,最終情緒崩潰輕生。當地教育局已介入調查事件,校方暫未對事件有回應。
據維度新聞報道,死者維維就讀湖南省岳陽市平江縣簡青芙蓉學校。4月15日早上,妻子送晨晨到住宅樓下,但晨晨並未去學校,而是獨自返回樓內坐電梯到樓頂。事後從監控畫面可見,晨晨在天台徘徊了許久後跳樓自殺。

15日晚,晨晨父親楊先生到學校查看了事發前一周的監控視頻,發現晨晨在一周內被罰13次,包括打手和罰站。當他想繼續查看監控時,被校長阻止。

楊先生表示,晨晨由於平日裡作業完成不夠及時,幾乎每天都會被老師打手。還曾經被罰抄寫「分級」一詞一萬遍,從去年抄到今年還沒有抄完。「那天是周一(4月15日),他不敢去學校,(孩子)是長期被老師體罰,害怕,恐懼學習,心理承受不了,所以他寧願選擇去死都不願意讀書。」

楊先生表示,目前有兩個要求,首先是要繼續看完校內監控,了解兒子在校的最後情況。第二是刑事處罰變態懲罰其兒子的老師。

18日晚21時19分,平江縣教育局微信公眾號發布情況說明稱,目前事故原因正在詳細深入調查。警方、簡青芙蓉學校校長,以及晨晨的班主任都尚未對此回應。

網民對事件反應兩極,有人認為是何壓的處罰和壓力,令小童寧可輕生也不敢回學校,「罰寫一萬遍太誇張」。也有網民認為,死者父母其實也有責任,「知道兒子長期受罰也沒去處理」,指目前未調查清楚前,不應把所有責任推向校方或老師。

咁啫係『死因無可疑』啦!
weak
中華民族偉大復興呀
明知個仔返後咁比人體罰,仲送佢返去

你咪有份推佢落地獄
《物競天擇,適者生存》叢林法則国家
支那真係好撚顛
面對呢類教師家長
自殺係理性選擇
咁錫個仔唔報復
留名睇 想當年…
到底個仔叫維維定晨晨
應該話個仔死佐先來話變態懲罰,咁之前你又唔去同學校投訴/幫個仔轉校?擺明係之前個仔欠交功課個老豆老母就覺得由得學校罰到佢交就最好,費事自己煩仲要教仔做功課,結果個仔自殺就立即一副被害者姿態要賠償,個學校有錯但呢個case最大問題一定係父母。
原全無意欲保自己個仔
死左之後佢老豆返學校睇監控先知
呢啲賤種窮撚父母本身都係企係教畜果面一齊屌個細路
教畜講乜都啱個窮人父母本身成個npc咁唔識思考

香港8,90後既父母好多呢啲, 00後10後父母就勁好多,識屌老師轉頭仲可以challenge返老師
長期比人體罰

抄一萬次
呢啲點會係睇監控先知

個仔心理一早左問題啦

就好似上面話齋,擺明將教仔個波射比學校,個仔比人罰肯定係懶、蠢、唔聽話
到出左事先擺個受害者姿態出嚟
支那蝗真係唔捱得
R.I.P
來生不做...
還曾經被罰抄寫「分級」一詞一萬遍,從去年抄到今年還沒有抄完。

唔好話牌都無時間打
連飛機都無時間打
罰抄一萬次,真心cls

咁樣叫虐待喎。
咁罰抄聖經舊約+新約一次叫咩
想當年阿叔我小學俾班教畜打到骨折爆頭
跪住玻璃抄毛語錄咪又係咁捱過
最後搵到機會成功反殺班教畜啦
要死既根本就係班教畜唔係自己
講到尾就係想要賠錢
知都唔理,抵你冇仔送終
抄聖經起碼有內容,啲字唔同,學唔到聖經都學到字,抄兩隻字完全冇意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞