香港禁書|公共圖書館新書量倒退80年代 首季僅9本中文書上架 包括價值觀教育、23條諮詢文件

14 回覆
4 Like 2 Dislike

香港公共圖書館的中文新書以及下架書名單,現屬不公開資料。《大城誌》翻查館方可供借閱的中文書,今年出版的新書當中,第一季只有9本書上架,其中2本更是政府刊物。近三年上架的中文新書數量,更回落至80年代水平......

按出版年份統計,公共圖書館可供借閱中文書數量。

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%A6%81%E6%9B%B8%EF%BD%9C%E5%85%AC%E5%85%B1%E5%9C%96%E6%9B%B8%E9%A4%A8%E6%96%B0%E6%9B%B8%E9%87%8F%E5%80%92%E9%80%8080%E5%B9%B4%E4%BB%A3-%E9%A6%96%E5%AD%A3%E5%83%859%E6%9C%AC%E4%B8%AD%E6%96%87%E6%9B%B8%E4%B8%8A%E6%9E%B6-%E5%8C%85%E6%8B%AC%E5%83%B9%E5%80%BC%E8%A7%80%E6%95%99%E8%82%B2%E3%80%8123%E6%A2%9D%E8%AB%AE%E8%A9%A2%E6%96%87%E4%BB%B6-040042964.html?feature.socialseeding=social
快啲換晒做有關主席嘅新時代中國特色社會主義思想既書
唔好講笑啦, 網路年代重靠官方圖書館重要係香港
可能依家真係太少細路, 圖書館已經被遺忘
只係老人家凉冷氣
本本書都中G點,無辦法啦
老實
入得多就冇人買書
關網絡年代咩事?香港有幾多新書有出電子書?
老實講呀而家都冇人睇書㗎啦!!你書展啲書買返屋企都係 擺到發毛 㗎啦!!書展都變撚曬啲怪獸家長買練習畀啲細路㗎啦!!香港人有幾可睇書啫~~老實講食屎啦~~唔好扮撚曬嘢啦香港人, 倒退未倒退囉~~關人忍事~~食屎啦圖書館係啲阿伯睇報紙地方嚟咋嘛涼冷氣~~
公共圖書館好多細路 不過唔知做乜 好似喺度玩
講愛因斯坦相對論都隨時比人報國安
日本旅遊書最多人借
香港公共圖書館的中文新書以及下架書名單,現屬不公開資料。

變埋国家機密
好多舊書絕版買唔到又無電子版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞