係咪我睇電視上腦?點解英國好似大部份人有案底隨時犯罪咁嘅?

12 回覆
2 Like 15 Dislike
唔知係咪睇ITV, BBC太多,啲劇整親案,啲suspects肯定細個有案底,搶野,暴力之類
同埋,人人都隨時犯罪,happy valley--好地地做會計,又走去綁架老細個女, White House Farm--個養子又走去滅門
係呀,我睇TVB都係咁,香港個個警察都係好人,好有正義感
外國就無流水式作業咩

好多迪士尼公主都無老母

好多英雄都有個悲慘童年

日本動漫主角中意用廢柴出身

推理小說一係無中國人角色,就算有中國人都一定唔會係兇手
我明,white farm, dens, confession 依啲係真事改編,有時都R頭會唔會加得太多戲劇原素呢?
而家外國人睇香港電影直頭以為香港個個都白卡窮撚

https://youtu.be/AkJJRg-lXx4?si=Wtnoceqh6sbKxlVm
香港都大把人有案底
去得英國都係逃犯
歐美非犯罪率好高
而華人社會相對真係低好多
真係關文化影響事
華人儒家文化,不過歐美教育水準都唔低啊,真係奇怪
同啲人問我係咪識功夫一樣

華人眼中西人係罪犯、入侵者
西人眼中華人識功夫、無文化
以前成日笑鳩支那人港產片當紀錄片咁睇,原來港豬一撚樣
關基因事會出頭搞事個啲基因千幾年嚟都比人誅九族誅嚟曬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞