管制即棄塑產品生效 飲食業指成本高30%或轉嫁消費者

54 回覆
2 Like 21 Dislike
管制即棄塑產品新法例今日起實施。餐飲聯業協會會長黃家和表示,目前有64間供應商可為食肆供應環保餐具,涵蓋逾730種餐具,相信各類餐具都可以找到替代品,市民毋須擔心。

來源:綠色和平網頁

黃家和在電台節目說,各類環保餐具的用料包括紙、木、竹或有機纖維等,價錢差距較大,整體亦較塑膠製品貴。他舉例指,每支膠飲管成本約1毫,而紙或竹飲管則每支貴幾仙,整體成本可能貴30%,而竹飲管成本更可能高達每支2至3毫。他認為,相關成本可能會轉嫁消費者,呼籲食客長遠應自備餐具。他又相信,法例的6個月適應期過後,環保餐具供應商的入貨量會增加,屆時環保餐具價格有機會進一步下降。
根據條例,首階段禁止商戶提供或銷售即棄發泡膠餐具、飲管、膠刀、膠叉、塑膠棉花棒、充氣打氣棒等;至於即棄膠杯和即棄塑膠食物容器,首階段會禁止食肆向堂食顧客提供,到2025年實施第2階段,會全面禁止向堂食和外賣顧客提供。
環境及生態局局長謝展寰昨日表示,數間大型連鎖食肆已經為新法例做好準備,又強調新法例有六個月適應期,食肆和商店可以在適應期盡快用完受管制的塑膠產品存貨,無需浪費,並盡早訂購合適的替代品,適應期內環保署人員不會對違規業務執法。
綠色和平班L樣
你食埋我個份
"環保餐具供應商的入貨量會增加,屆時環保餐具價格有機會進一步下降"

當人on9
今時今日仲信呢啲
又比藉口人返大陸消費
商人: 政府立例一定要用,加價
話之你成本高300%. 總之連外賣都盡量少幫襯.
買外賣都要搞到自備餐具. 不如自己帶飯算.
嗰30%點計出嚟㗎?
班餐飲業老闆話係就係架啦
30%佢地覺得已經係講得少左,人慈左架啦,話比你地知加少左錢,你地要知足
總之要環保,我話30%就30%
執多幾間姐
最好8月準時收垃圾徵費
柒淨係計餐具 唔係整體黎計
30%真係唔過份
膠餐具成本的確低好多
成班懞撚都冇諗過點解叫外賣嘅人會叫外賣,咁撚煩咪唔撚食囉
成本高30%
d 餐具我當20蚊1000份
即係其實加左6蚊

6蚊/1000 即係1仙都唔夠
不過個餐應該要加2蚊了
「唔撚gur ?等陣信唔信我100%?
餐具 10cent 變 13cent , 30%
然後正餐按比例50蚊變65蚊
環保恐怖分子
好似當年口罩荒咁 食到頭啖湯嘅就fat fat
而家入場搶呢30%都未遲
營商環境有機會進一步下降
係咪都轉哂去比消費者
30%唔係過唔過份,係佢講出黎就係 你地硬食啦
我講30%,加你地價都加少左,叫做對你地好好
衰D講成本高100%,轉價哂係你地身上,外賣價連餐具局你要加15蚊都得
支持,15蚊太少,加夠30
好似的士佬咁加500啦
有冇諗過香港個市場係唔足以影響個價格
每支膠飲管成本約1毫,而紙或竹飲管則每支貴幾仙

嘩屌,貴幾仙咁撚多
咁要每支飲管收返一蚊填返條數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞