大快活 2蚊即棄不鏽鋼 又幾好用

335 回覆
634 Like 45 Dislike
2 蚊我豪得起
最緊要夠晒唔環保
淘寶成本¥0.2
太陽都會消失

問題係幾多年?
禁埋佢
點樣不銹鋼即棄你咁折墮既
其實係咪之前大陸造鋼產能過剩先做到咁平 真係唔敢用第二次
即係點?

即係平時啲 沙煲啦叉
係咪最好十年換一次?

保暖水樽
我都 5年 換一次
用完退可唔可以退番2 蚊?
餐具背後多數會刻咗用咗邊隻鋼,如果冇刻就自求多福了
次次都加1蚊買膠袋
利申d膠袋會重用做垃圾袋或者屋企裝下野
$2
加個凍飲都唔夠
幾抵
洗都慳番
環保撚正式宣佈下階段禁埋濕紙巾同洗潔精
因為使用率急升會難分解同製造水污染
環保撚又贏
氧化、乾燒變色就不能用
台灣師範大學化學系教授吳家誠說,不鏽鋼並非不會生鏽的鋼,而是「不容易生鏽的鋼」,因此在使用上若有不注意,還是會造成生鏽的情形;而一旦生鏽,代表結構被破壞,此時重金屬也容易釋出,就是該替換的時候了。

此外,若因高溫乾燒,過熱導致變色的不鏽鋼食器,表示已經產生化學變化,吳家誠建議最好不要再使用。

廣告之後還有更多精彩內容

平時這樣保養 延長使用期限
國內不鏽鋼業者表示,不鏽鋼儘管具高耐蝕性,但若表面遭受污染且未適當清潔,仍可能生鏽;使用後要盡快徹底清潔,避免食物油脂附在不鏽鋼表面,下回加熱時容易造成腐蝕。

吳家誠也提醒,平時應避免讓強鹼性的洗潔劑碰到餐具,也要避免鍋鏟刮傷表面。另外,清潔後最好將殘留的水漬擦乾,避免空氣中含有氯離子的粉塵附著,乾涸後形成局部氯離子濃化情形,而發生鏽蝕。
316最高grade真係唔會生鏽
304都好似係食用級
我見係厠所,室外都係用316…..原來已經係醫療級
環保撚搞到仲多垃圾
你用嘅野9成都係大陸黎定你冇野mic咁勁
有乜唔敢用第二次但敢用第一次
環保撚又輸遲下唔知又會唔會禁埋
係又點?
其實真, 膠袋徵費開始到依家, 我依家自己落超市買野都會可以唔駛用膠袋就唔加個$1, 手拎/自己帶個袋仔去拎

環保意識既野除左教育仲有慢慢加少少成本等用家自己慢慢習慣, 但唔係要一刀切, 仲要影響咁大, 應該都要留條後路俾人等用家自己決定
兩蚊根本預左你扔
$2即棄幾好,起碼條氣順啲
其實細個有啲大排檔都有呢隻湯匙, 其實一盒係泰國賣好平。
~10幾蚊12 支, 又係一塊不銹鋼壓出黎咁樣

佢仲有出西式
仆街了
電熱水煲
入面有啲啡啡地
係咪要掉

好似有十幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞