求婚拍片器材請教

34 回覆
0 Like 11 Dislike
之前返工淨係用過Sony A73+28-70mm kit鏡,拍開產品片(1個shot唔超過3分鐘),嚟緊要幫FD影求婚,打算租套器材嚟拍,想事先問下意見。

相機:Sony a74
鏡頭:sony VT T* FE 24-70/4 ZA OSS
Mic:Rode Wireless go (1對2)
穩定器:DJI RS3
記憶卡:Kingston 128GB SDXC U3 V60 UHS-I(2張)

主要疑問:
1. 室內空間,鏡頭得F4怕唔怕唔夠用,我係諗住用slog3,ISO開到3200
2. 從頭錄到尾,想知會唔會a74出現過熱
3. 張卡頂唔頂得住(應該會用XAVC HS 4K 60p,唔夠就用4K 24p)

有任何問題歡迎指出,希望提前減低所有風險~

現場環境類似呢種
咩fd 要咁認真,出手好闊綽?
呢d求婚野轉過頭都冇人會再睇
搵兩部 iPhone但求有個分鏡算數
個FD有比錢既 計落有賺少少
諗住影得唔錯既話可以當下經驗&portfolio
以後接job有幫助
同埋個fb都識左10年 有時都約出嚟食飯吹水
賺幾錢呀
一條友影?

求婚喎
會求幾長時間?
十分鐘都完成啩
除非仲要玩大龍鳳?

點解唔諗下
搵多一到兩條友揸機
其中兩個負責分別影男女各一方
第三個影wide (只係做後備補位,唔夠機/筆可以唔要第三人)
剪起來可以多嘢玩啲

當然呢兩/三條揸機友
要識得自己避入對方鏡頭
扣除租器材費1500-2000左右,其實主要都係因為真係感情唔錯先想幫佢影
係有搵多個人負責影相,因為佢個過程係有安排環節,所以我個時間係預多少少,至於搵多個人一齊拍我係有諗過,主要係時間夾唔到,最多到時叫人用iPhone幫我錄幾個wide shot
拍slog3玩鳩自己
等睇條女唔應承
嗰3條問題都問得出
用部自己唔熟嘅機做呢d嘢
不如唔好接嚟拍, 一陣求婚完咗但無入卡/死卡就搞笑
早兩日先拍完三部Osmo搞掂

你租呢啲機根本冇意思做個樣

三部Osmo三個人揸唔同角度係咁斬豆腐都唔知幾精彩

好過你痴痴呆呆一部機幢喺度
真心求婚依d就算拍開野一條友都好易中招
太多被動同估唔到既位
雙人加3cam先叫穩陣

最主要被求婚果個一定乜都唔知唔識配合
求婚果個就緊張到你事前講乜都唔會點記得

你唔熟要拍野又要聽聲仲要睇住個流程有無問題
佢企唔岩位就開波講野,你一條友到時係繼續錄?
定cut機叫停破壞晒成個氣氛叫佢企返岩?

仲要拎住支RS3+a74仲要24-70開4k60 crop畫面...
室內應該炒硬車(你真係租都租16-35)
仲要單機無b roll,不如手機長錄仲好

如果單兵真係想幫fd拍靚少少...
pocket 3+手機落腳拍wide shot係最穩陣
不過你真係想用相機挑戰下就事前練多d a74先好實戰用
但你話租...所以練都無得練不如一係搵專業人
一係簡單化仲好

求婚條聲好重要
唔好夾硬要幫手攪到個條片仲衰過手機拍
聽落唔易搞wo,
得一部cam,
你仲要用stabilizer姐係你會handheld,
走位錯左miss 左d moment 咁點算,
某d 位想攞wide shot 但扭唔切點搞?
聽落你需要多個人幫手多d
唔識真係唔好夾硬
用幾部iphone把啦
我用慣用熟自己部X-T5突然之間要我由影相mode轉去拍片都會舞唔掂,有好多setting自己都唔記得要點set,要再花時間搞一搞,唔好講話租部唔熟嘅機返嚟影啲收錢job,老友都係咁話,一係唔好接一係用電話影算,叫多幾個friend 幫手做multicam 可能仲有效果
是但啦拍左一定求得成
多謝大家意見 好有幫助
而家有搵多個FD用Pocket 3錄wide shot
自己到時應該用番A73熟手啲
用HLG + 4k30p 以穩陣為主

之前拍野既經驗係用智雲Weebill S+a73錄hlg 4k30p
但嗰陣係拍活動花絮 唔會一直錄就無咩問題
所以先有上面既疑問同擔心

再次多謝大家~
樓主唔係香港拍?
仲戇鳩梗係全部一律同一款相機啦,一部大機一部細機,你叫主角望邊部好

仲有分鏡呢你斬豆腐嗰陣時邊部係Master邊部係second啊有冇諗過呢個問題啊?

你講定冇用㗎話俾你聽到時到候啲人亂到七彩唔知邊部打邊部一陣間望錯鏡頭second Cam嗰陣時你要望Master呢呢條片一段可以掉得

比多一句你咁嘅設定呢一定炒爛片
你試吓自己識唔識Grade先用Slog3。
點解要租呢支鏡

機你一係租A7S3一係FX30
A74個4K60行Super35(apsc)
鏡頭24起未必夠用
認同,其實有多部action cam一定安全啲,夠wide,又steady。當傻瓜機用,做back up
其實iphone pro max真係搞掂 拍埋電影添

加啲打燈走位
上面有師兄提過,收音問題點搞?老實講,用iPhone內置咪隨時仲好過相機嘅內置咪,收音又要加外置又無線咪咁,不如用iPhone影好過?

仲有,唔同機種出嘅毛片之後後製又如何?冇timecode sync 或者audio sync 夾唔到真係玩死你。我唔熟SONY機,不過用iPhone影嘅4K30p 嘅片其實係29.97p no drop frame TC,你肯定部相機4K30p 唔係真30p 而係29.97p?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞