經歷過文化大革命,仲有冇人會話農民純樸

30 回覆
14 Like 3 Dislike
原來鬥起人嚟,咁撚癲
純樸在易俾人洗腦
唔駛農民啦
香港人一鳩樣
唔講2019年啲戇鳩黃絲 tg fb 講乜信乜
果時 林鄭 對 薯片 選特首,明明兩個都比中央篩選過哂
無啦啦可以吹到薯片變自由戰士 一堆人見到薯片就開電話盞燈係到fing 係到唱 今天我

黃絲鳩 「我同你立場唔同 就私了你 燒鳩你」

恐怖過文革
權力使人腐化
絕對權力使人絕對腐化

將批鬥權下放就係咁既樣
只係奪權者
有個明目咁囉
有套紀錄片叫盲山,就係講中國農村重男輕女殺女嬰,男女人數唔平衡,所以啲農村男人娶唔到老婆,加上農村男人本身知識水平同經濟水平都差,更難吸引女人,要拐帶啲女人返屋企做生仔機器。

之前中國咪有單新聞鐵鏈女,就係講個母親一直用鐵鏈鎖住,被強姦生左8個男童(懷疑所有女童一出世就被殺或墮胎)。

據知情人士所言,盲山講嘅情況只透露冰山一角,真實情況更惡劣。

我唔知呢件事關唔關文化大革命事,還是中國農村自古以來都係咁,但農民同純樸二字扯唔上關係,最少中國農村唔係。
武肺封城都見識到,一班普通人變身大白,得到政府俾既特殊權力之後,爆門捉人殺寵封門限制出門指定購物外賣商亂紅碼。。。。
有無聽過土客械鬥 仲激
事實上城市人仲純樸

香港人係2019年仲講緊 和平理性非暴力
歐洲一堆左膠 話要用愛感化難民恐怖份子

農民先係最無文化, 最野蠻
井多少少?
大陸農村基本上同非洲部落差不多
係原始,野蠻,未開發
唔係純樸
你咪又係政府講咩你信咩
純樸只係官場對農村嘅幻想
農村純樸只係電影電視渲染出嚟

以前中學有所謂大陸助學體驗團
中學生柴娃娃比500去6日
其餘全數用資助,由香港去廣西
成團師生50幾60人入廣西

4日喺廣西農村,兩日喺附近地方飲飲食食

入到村要上山,由個村民接待
有隻騾仔運緊貨,細個唔識性想騎佢
騎左兩下隻騾仔承受唔到自己重量+行緊上山
舉步維艱,feel到隻騾仔辛苦即刻唔敢再騎
然後同一條路有部靚吉普車出入

去到圍爐大會前,呢部吉普車再出現
落車既人係村長+老婆+隨從出現
喺窮鄉僻壤見到呢d人咁樣落車係好撚有違和感
呢世都記得

然後呢班人就好似係服務我地呢班香港細路咁
我好肯定佢地受唔少好處

當我地問番點解佢地唔整好條向城市既道路
佢地話無咁既資源去做,你地肯嚟呢個地方授予咁多物資
好感激你地,好記得果陣我地帶d文具日用品比d村民,佢地係好開心

我想講既係
呢d窮鄉山頭,其實都有個所謂領導/大佬
食晒頭一浸,而佢地係有權命令到底下階層去做場戲,又能夠食惑到佢地

最底層喺農村生活緊既人
一定係被剝削最勁既一群,可能都係逆來順受最多既人

但就算係規模最細既農村
都有辦法可以衍生到一d人性最醜惡既人
只要呢班人掌握左權,有錢
無乜野會做唔出
恐怖過文革
讀下歷史先啦 你就真係俾人洗腦勒
同埋你唔洗覆我 因為我block9咗你
Bye傻9
你係反駁隊?
巴打細細個已經睇得通透
所以連登仲未執,因爲反駁隊得番呢度仲有工開
咁你地臭閪蚑那咪出黎雙普選囉
任何人一接觸權力就好容易腐化迷失
唔駛覆你? 我係要屌撚柒你你而家咪又係禁開黎睇

唔夠人講就block人 咪就係黃屍精神lor 返屋企私了你老母block埋你老母個閪窿啦
其實你算公道,好多黃絲都無乜政治智慧
唔評論你講2019點樣,但文革絕對比你所想嘅恐怖千萬倍。所有野都係階級鬥爭,唔止係人,而係整個世界都係用階級矛盾去描述解釋。你可唔可以想像,當時嘅人讀物理係因為newton屬於資產階級,所以佢嘅力學就係錯誤,我地有獨特嘅「社會主義式力學」?當社會被一個人嘅理想同仇恨騎劫,往往就會發生最恐怖嘅事,正如納粹德國一樣。所以,我對你評論嘅回應就係,每個人都係個體,更唔好將自己嘅想法不加思索地投射落一堆人身上,你對黃屍嘅描述,反過黎亦係黃屍對你嘅描述而已。唔好用情感去批評人,要係用思維去說服人
冇讀過中史?民風純樸不嬲形容啲人生番、好勇鬥狠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞