怪唔得知YT大哥咁博命,原來同返唔到屋企有關,請大家幫YT大哥回家

117 回覆
159 Like 54 Dislike
Yan Ting周殷廷入行9年 靠一腔熱血捱出頭
多次叩門失敗被嘲傻仔 感激吳雨霏推薦
憑《意外現場》翻身「我覺得自己死咗一次,用火焚燒過去嘅自己」
▶請到留言撳link睇片
入行9年的 #YanTing(#周殷廷)憑一腔熱血捱出頭,將於下月假Star Hall舉行兩場演唱會,在香港出世的他,自細跟家人移民新加坡,直至9年前才返港,那時24歲的他在追夢路上飽受挫折!日前Yan Ting接受商台 #梁泰來 主持《#星光背後》訪問,剖白自己的追夢歷程。
周殷廷15歲便立志成為歌手,在新加坡服兵役後便來港追夢,「喺新加坡嘅最後一晚,我叫齊最好朋友、當時女朋友所有人坐埋,同佢哋講我今次返香港,如果唔成功,我一世都唔會返嚟!」YT回港後向各唱片公司叩門,等了近一年都苦無機會,「我每一日都喺度等,等到佢哋肯出嚟見我為止。通常都話負責人唔響度耍走我,但點解我唔就咁放底個Demo?因為佢哋有權唔聽,我想佢哋直接拒絕我,就算被話傻仔都唔介意。」
終於有日,YT因試音認識音樂人陳孝威,當時對方為 #吳雨霏(#Kary)做歌,他硬着頭皮向Kary自薦,「係非常厚面皮!但唔代表我鍾意,其實我覺得咁樣好尷尬、好肉酸、好核突!但我唔咁做,我就要等命運嘅安排,所以我一定要去爭取。」最後,YT獲Kary嘗識為《#今夜煙花燦爛》MV做男主角,之後更獲Kary推薦給環球唱片簽約成歌手。
YT於2015年被包裝成偶像歌手以跳唱歌出道,但他直認失敗收場,「我認我係一個失敗嘅歌手,我太天真,以為見山是山,但我出道之後先發現,見山不是山,原來做歌手唔係咁簡單,係可以失敗!」
其後他曾消失樂壇3年,YT否認被公司冷處理,而是當時方案唔成功,給時間大家冷靜,「2018年歌又無得出,開始要認命,要接受我係一個唔成功歌手。我同公司講,我做自己想做嘅野,例如拍嘢、做幕後。」當時他返回新加坡,計劃跟拍拖16年的初戀女友求婚,怎知女友卻提出分手,「嗰刻係晴天霹靂!嗰時瞓醒喊、行路又喊,每日就喺條街遊蕩,諗緊人生係為乜?事業一事無成,連最緊要嘅一段感情都無埋。」
當時YT心灰意冷,決心放棄香港一切工作,留在新加坡挽回感情,奈何最終不成功,已打算在新加坡做回平凡人,「當時喺朋友餅店學整餅,點知有日唱片公司打嚟,話我錄底咗一首歌,有人聽到喇,就係《#太平紋身店》主題曲《#遲了悔改》,再問我想唔想返香港呀?當時我係拒絕。」
最後,YT醒覺不能辜負父母的支持,他才決定回港,「我欠父母太多,就醒覺決心返香港,跟唱片司講做埋最後一首歌,所以就做咗之後嘅《#意外現場》。」結果,YT憑《意外現場》翻身,繼續為自己的夢想努力,「我覺得自己死咗一次,用火焚燒過去嘅自己,多謝大家畀呢個機會去認識我。」
又賣慘 成堆垃圾
算啦好嘛?連登獨醒撚硬捧佢都唔會紅㗎啦。佢啲歌唱腔好撚油膩好outdate,好撚似鄭俊弘嗰隻唱腔噉,作狀到死,一聽到就要即刻熄咗佢。
可唔可以渣渣淋今年投個叱叱最男畀佢?
唔想年年聽呢個寄demo 故
YT大哥
值得更多!
YT 唔紅!天理不容!
笑死
關我地咩事
唔返新加坡咪去大灣區囉
12-13歲開始拍16年拖嘅人分開,一定好撚痛
好撚煩 係度吹奏啲垃圾歌手
你一路講
我個腦就一路有佢把柒聲
好難頂
係到留言既人 有幾多可以做到佢咁
的確無佢咁厚臉皮無實力出黎R撈
所以你咪係到囉
wfc
呢啲咪你同佢既分別囉
你咁講喺度留言嘅人都做唔到林鄭炳強咁啦
講野假到
YT 都紅!天理不容!
反正只要出現係連登 邊個你都屌架啦
做咩依家又開始反佢?証明佢真係開始紅?
邊有可能贏到姜
咁咪唔好返
佢半祝福同自我催眠都好聽呀
公司依一兩年為咗佢請咗好多打手做宣傳
終於等到連登仔反YT 反洪嘉豪 反Cloud嘅一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞