新車30萬預算買咩車好?

196 回覆
20 Like 83 Dislike
Gt86
BYD
而家周圍都要俾錢叉電…
不如買 note e power 啦
嗰豬膽鼻唔靚
MG集百家之大成 其實唔差
30萬坐uber 有排玩
唔洗問一定BYD 或 MINI 全新
成架BYD咁
mg 不如買byd, 都係支車
單身漢: model 3
玩味: jimny xl
家庭: stepwgn
Fd2仲有新車?
MG 皮包骨即上
tesla 你肯俾錢快叉就最易搵到地方叉電
但而家冇晒免費叉之後會越來越多人用快叉

咁就越來越大機會要排隊用 supercharger
咁不如買返混能或者 e power
supercharger 圍番起碼成1蚊
過去攞啲碎片冚番
電車2揀1,Tesla 好,籠大啲,叉電網絡全面好多,預咗愈來愈少免費叉電。如果俾錢叉連停車場錢,你預Tesla MY LR 0.5-0.9/km,睇幾點叉,停車場收費,model 3 應該差唔多,可能平少少。
油車如果要買全新車,你預左架車嘅class category (size and performance)會低幾級。大概買到Mazda 3(25萬左近?), RAV4 hybrid 之類。油耗就唔太清楚。
油車,如果只要求代步可靠,一律建議Corolla,親身經歷。可睇睇新Corolla hybrid, 基本上係一架down size 咗嘅Prius ,但只有水貨(大部分係日本易手車有分紙)。舊Prius 油耗大嘅係0.7-0.9/km Corolla 如無意外應該差唔多。
所以混能仲有著數
唔駛浪費時間去甩電泊位
其他車比錢都無快叉?
得Tesla比錢先有專用supercharger?
aion y plus
全世界供養MUSK
有快叉機俾所有車用之餘
Tesla自己再有一堆免費中叉同專用快叉機

香港Tesla仲未開放俾其他牌子嘅車用
所以講叉電一定係 Tesla 最易搵到位叉
但問題係車都越來越多, 繁忙時間要排隊
啱啱出部Lexus LBX 34萬 細SUV
好似幾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞