【職場熱話】有幾多打工仔仲用緊細個亂改嘅email?網民:一填form就現形!

155 回覆
7 Like 196 Dislike
即使即時通訊軟件的使用方便,但電子郵件仍是不少專業溝通上必要的存在,不過就算踏足社會工作,不少人都還是繼續使用他們年少時期創建的、名稱含糊或帶有幼稚元素的電子郵件帳號,在職業溝通上會覺得尷尬嗎?

社交媒體專頁「奴工處」的版主發文詢問大家,指:「有幾多人都出嚟做嘢喇,但仲用緊細個嗰時,亂改嘅email帳號?有嘅話,有冇後悔改咗呢個帳號名?」這個問題引起了廣泛的討論和分享,在留言區裡,眾多網友踴躍發表自己的看法和經驗。有些人坦承他們在年輕時使用的email帳號確實有些不專業,名稱或拼寫可能有點幼稚或草率;一些網友表示,他們後悔當初選擇了那樣的帳號名稱,因為在職場上使用這樣的帳號時感到尷尬和不自在。大家有相類似的經驗嗎?還是你都仍在用小時候申請的電郵?

應該改一個怎樣的電郵名稱?
當打工仔進入職場後,考慮改用一個專業的電子郵件帳號是一個明智的選擇。以下是兩個建議的專業名稱:

.使用全名:以自己的全名作為電子郵件帳號,例如「firstname.lastname@email.com」。這樣的帳號名稱簡潔明確,專業度高。

.使用專業領域詞彙:如果你在特定領域工作,可以將相關詞彙結合到電子郵件帳號中,例如「yourname.marketing@email.com」。這樣不僅專業,還能突顯你的專業領域。

總之,改用專業名稱的電子郵件帳號有助於提升你在職場上的形象和信任度,並為你帶來更多職場機會。

https://cthr.ctgoodjobs.hk/HRInsight/%e8%81%b7%e5%a0%b4%e7%86%b1%e8%a9%b1-%e6%9c%89%e5%b9%be%e5%a4%9a%e6%89%93%e5%b7%a5%e4%bb%94%e4%bb%b2%e7%94%a8%e7%b7%8a%e7%b4%b0%e5%80%8b%e4%ba%82%e6%94%b9%e5%98%85email-%e7%b6%b2%e6%b0%91-%e4%b8%80%e5%a1%abform%e5%b0%b1%e7%8f%be%e5%bd%a2/37178

話說真係有見過 amylovebb@gmail.com 嘅email
依啲都要人教? 開個新既是必須架啦
用學校email
yourname.marketing

寫哩編野果個真係害鳩人
我公司個email filter一定閘左
yourname.marketing@email.com

乜鳩
有咩所謂姐
用自己domain
其實無所謂,之前公司請人有份 In,見到條友個 email 叫咩 killerking 都係咁,最多咪會心微笑
firstname.lastname@email.com

你開個Peter Chan比我睇
xX420assassin69Xx@gmail.com
因為你個email請唔請你咩
反而越懶係野個d越冇料
隆了胸@gmail.com
forgot.love@gmail.com
求其搵啲野吹
hr 就係咁刷存在感
你會因為人地個email而否定佢嘅工作能力咩?
我用xxxxxxgotodie@gmail.com

咪一樣搵到工
作埋戇鳩文呃稿費
傻先會用EMAIL自爆
你未叫我IN前
我都唔會提供任何訊息
 頂你, 有email有樣架
未見過人email address 係咁
仲用緊yahoo email
類似 peter123abc@yahoo.com
俾我最多是唔會請用@yahoo.com.hk的人
用 開 H K U email
一直都係用開isp
chan tai man peter
Peter.TM.Chan@
TMChan@
peterchantm@

都係咁架啦
.cn 下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞