有冇人會係ib放美金當做定期

86 回覆
5 Like 9 Dislike
即係 IB
就咁擺啲美金喺到
就有息收?
知就唔洗問啦
你有幾千億咩
嗰幾千幾萬除返開個複息效應一日兩日邊睇到
係 但佢個息係累進式計法 第一萬美金係無息之後累進上去先多 你爬下文啦之前有人講

我都放左筆錢落去當定期,唔係唔想買美債,係舊年SVB事件後 諗住個巿會回下就入啲野,點知都無乜太回直上到現家

賺左息但miss 左個升巿 舊年真係CLS
10001開始計
但係第100001先開始拎得到full 4.8% interest rate

如果唔夠十萬佢照proportion 比interest 你:
Interest rate = 4.8 * (USD cash - 10000)/100000

即係話如果你得50000usd, 你會有4.8* 40000/100000= 1.92年利率
IB LLC,頭一萬冇息
Accounts with a Net Asset Value (NAV) of USD 100,000 (or equivalent) or more are paid interest at the full rate for which they are eligible. Accounts with NAV of less than USD 100,000 (or equivalent) receive interest at rates proportional to the size of the account. There will be no interest paid on the first USD 10,000 of cash.
三萬利息打三折,搞到咁覆雜
咁易計都要討論
咁就唔係第12萬開始計4.83%wo, 應該係當你岩岩好10萬美, 入面9萬美都有4.83%
十萬以上唔使扣一萬
你上面張圖話要既
你買債關個市升跌咩事
net asset too low
你啱,要扣
用佢計數機最清楚

頭一萬冇息,十萬以下息率按比例打折
嗰少少錢,搞到咁覆雜,IB真係唔係介面難用咁簡單
你啱 我講得唔夠清楚
係1萬零1蚊先開始有利息收
而利息隨住你deposit 嘅金額向上升
利息嘅計算係4.83% * (total deposit-10000)/ 100000
**max interest 4.83%
用IB既話 好似買美債好D 宜家yield 半年做到5.34
牛牛仲高都唔知點解啲人用IB
IB 穩陣啲
啲人話會由AAA變做BBB都唔知啲人講乜
唔同券商點解評級會降
你咁做係活期,
買美債先=定期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞