李慧琼:「不愛國」不會有懲罰 若認同國家成就自會認同執政黨

63 回覆
1 Like 90 Dislike
全國人大常委、愛國主義教育工作小組組長李慧琼表示,香港推行愛國主義教育,目標是建立以愛國愛港的主流教育觀,配合特區政府的施政政策,旨在讓市民認識國家發展及成就。
李慧琼今日(21日)在電視節目上表示,愛國是一個情感表現,「愛有幾深」難以量度,但不等於不去推行愛國教育。她指,去年內地通過的《愛國主義教育法》是重要參考,但不會直接適用於香港,小組會用適合香港的方式推行愛國教育,愛國主義教育重點是透過多元形式,讓市民接受、行得通的方法讓大家認識國家的發展及成就等,從而對國家產生愛國情懷。

她希望,透過一系列工作,從個人、家庭、學校和社會教育,讓市民全面認識國家的歷史、文化、成就、建設和外交,形成對國家的擁護、尊敬和愛護等,會以靈活、市民容易接受和 「入腦」的方式進行。

她又強調,「不愛國」不會有懲罰,愛國主義教育亦無任何強加意圖。她又指個人而言,愛國不直接等同愛黨,但現時國家在執政黨、中國共產黨帶領下取得一系列成績、建設等,市民對國家成就的認同,就等如對國家執政黨的熱愛和認同。如果我們熱愛國家,相信對執政黨亦會認同。
唔會有懲罰㗎
不過會邊緣化咁囉
她又指個人而言,愛國不直接等同愛黨
當初係咪有人唔愛國,唔認同國民黨執政
緊係愛黨優先

咁 國家有乜成就?
條友知唔知自己up乜撚
係咪要問有國先定有黨先?
假如我認同上屆執政黨成就唔認同今屆
上屆成就又為今屆帶來得益
咁我算愛國定唔愛國?定係愛黨?洗唔洗計分?
美國夠強大 共和黨或民主黨會唔會將美國既強大歸功落自己度? 岸鳩鳩
唔會有懲罰
不過意外既野就⋯
佢講愛國自然會認同執政黨係錯既,好多國家都有多個一個黨,會有輪替既機會。如果愛國就要認同執政黨,咁執政黨就唔應該會出現輪替。但現實就係因為人民不滿執政黨先會投在野既黨派去取代執政黨。大陸共產黨為左鞏固自己既利益同地位而唔俾其他黨派取代佢,所以點解愛國就要認同一個咁既執政黨?
不愛國不會有懲罰

就算如果你愛國,想國家更好,提出批評,都可能係煽動仇恨
文革呢啲可以開批斗大会啦

反動分子 !
愛唔愛國都會有懲罰,個懲罰就係割韮菜,全部都會割
以前都仲會呃人話「黨不是國」
她又強調,「不愛國」不會有懲罰 - 呢句有冇犯23條?
2016年

民建聯立法會議員葉國謙昨日表示,民建聯會朝執政黨方向發展,但暫未聽到有成員有意參選下年特首選舉。他又指民建聯臥虎藏龍,有很多符合特首條件的成員。
又嚟黨國不分
唔會懲罰真接坐監啫
一向都係有黨先有國
愛國有獎勵不愛國有懲罰 (屑)
On9
咁對中共嚟講應該係相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞