深圳冷知識

37 回覆
20 Like 3 Dislike
之前間唔時都有啲post貼小紅書嗰啲嘢,話香港人點樣喺入邊搞到餐廳排晒長龍,然後裏便好多留言就話自己非常包容唔緊要,歡迎消費乜乜柒柒,住深圳嗰班友梗係咁講啦深圳本身勁多外省人喺嗰度打工,可能七成都係外省人,講包容嗰啲佢哋自己都唔係深圳人深圳原居民係講廣東話㗎唔講原居民,可能攞住深圳住戶證嗰啲都係好少數,成個深圳大部份都係外省過去打工,佢哋撚有資格話香港人咩
深圳根本係移民城市,無香港,根本無深圳,深圳而家個地位會比蘇杭上海搶左
當然唔係靠香港班友喺內地設廠,瘋狂投資,撚有深圳咩,仲未計嗰班中港司機喺入邊瘋狂包二奶,振興東莞嗰啲嘢
當年係,今日唔多算,羅湖皇崗就太舊,但住南山個環境分分鐘好過一海之隔既天水圍
深圳原居唔係客家人為主?唔講廣東話
之前去嗰個深業上城,嗰度啲樓真係幾靚下面有兩個超級大嘅公園
客家人唔係喺淡水嗰邊咩?
呢啲都係以前嘅事啦
深圳先最排外,常住人口超過一半冇戶籍
所以當年逼左咁多雙非躝黎香港生仔,日日靠香港養
深圳呢種吸血式發展,只係中共狐假虎威既打造
講圍頭話多,新界大西北咪同佢吔一樣(未有界嗰時)

後來東邊版圖大咗,嗰邊靠惠州先多咗客家

咩羅湖 福田 南山 寶安主要講圍頭話
客家人又點原居民
你唔知咩叫客家人定以為有個省叫客家
個頭,根本就似美國。 香港d 尺寸 點有得比
公園又細, 商場坐下都無
深圳一面製造留守兒童,一面輸出雙非兒童落香港咬福利,根本最吸血式發展就係深圳,所以中共要挑撥所有支那人既視線去仇恨香港,以保護深圳既吸血式發展 所以炎明熹呢啲雙非乞衣,對養佢既香港恩人,形成恩將仇報既心理
可以search下土客械鬥了解下
原居民都係相對論,深圳冇法定原居民定義,香港就以英國管治新界為時間線,香港呢個定義一早隨97政權改變而過時,一個97後先成立既新政權,對97前邊啲係原居民or非原居民指手劃腳,正係香港動亂根源之一
當年由內地大城市移民黎香港班人對香港都有貢獻嘅
你知道咩叫客家再講
其實廣府人同客家人時間差異冇你想像中咁大,廣府人好多都只係五代十國時走難去廣東,再同部分土著混婚而形成,客家人就宋朝逐漸移入廣東,時間差異其實唔明顯,客家稱呼反而係經歷左幾百年係廣東生活後,去到清朝中葉土客械鬥,先形成既相對自稱
有d地方原本係惠陽縣,惠陽惠東係客家人聚居地

1958年4月,劃出惠州市(縣級)和惠東縣。是年底,重新合回,並將龍崗、橫崗、坪山、大鵬、葵沙、南平等鄉劃歸寶安縣。
當年大陸人來香港
又打尖, 又地鐵食野食到成地都係, 又搶奶粉, 又隨地大小便
所以香港人先會咁憎大陸旅客

家陣香港人去大陸消費 有冇做以上既野??

所以大陸人話包容香港人真係on9
你叫大陸人睇下自己同胞 係香港做乜先啦
好似炎明熹果啲雙非,深圳都唔會直派戶籍架啦,就係深圳排外,先輸出咁多雙非落香港咬香港福利,雙非最多就係果啲深圳外省民工,建設深圳,但深圳市政府唔照顧佢地福利,先逼佢地黎香港白飲白食
其實有,佢哋用1979年既普查。
香港真係好撚慘
深圳係中共南方基地,四個一線城市,只有深圳造城史,係支共政策既親生仔,深圳只係一個支共用黎吸啜香港人血既收贓營地
用深圳嘅高級商業區同香港嘅鄉郊地方比你會唔會覺得唔妥呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞