【裁員潮】摩根士丹利擬在華展開大規模裁員 涉中港40名銀行家

11 回覆
5 Like 1 Dislike
金融業尚未走出低迷,今年繼續有各大投資銀行的裁員消息。早前《彭博社》引述知情人士報道,國際投資銀行摩根士丹利(俗稱「大摩」)本周起在亞太區裁減約50個投行職位,其中至少80%屬於香港和內地員工,為大摩在中國多年來最大幅度的裁員。

2024年1月1日起,Ted Pick接替執掌摩根士丹利14年的James Gorman,上任CEO。今年2月,Pick執行上任以來首次的裁員計劃,對公司最大部門——財富管理業務部門開刀,削減數百個工作崗位,佔部門人數的1%。

由於今年交易疲軟和市場低迷,以及對經濟前景的不確定性,各銀行面臨控制成本的壓力,令銀行業界裁員潮不止。

(資料來源:《彭博社》)

https://finance.ctgoodjobs.hk/article/37187/%e8%a3%81%e5%93%a1%e6%bd%ae-%e6%91%a9%e6%a0%b9%e5%a3%ab%e4%b8%b9%e5%88%a9%e6%93%ac%e5%9c%a8%e8%8f%af%e5%b1%95%e9%96%8b%e5%a4%a7%e8%a6%8f%e6%a8%a1%e8%a3%81%e5%93%a1-%e6%b6%89%e4%b8%ad%e6%b8%af40%e5%90%8d%e9%8a%80%e8%a1%8c%e5%ae%b6
唔係香港經濟差

係外資冇競爭力搵唔到生意

冇能力做香港市場
上連登上班台好似去咗平行時空咁
佢地覺得: 又未炒到我,唔x驚啦
中國又輸
連登仔fg 50k仲要唔會俾人炒
咩潮吖,得嗰40人,濕濕碎啦,又小事化大
🤣👍🏾
炒咗啦唔知炒晒未
香港office有幾件做韓國野嘅韓仔好似都中招
依家連new york新加坡都炒緊人
只不過唔係香港冇新聞價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞