阿Mo 91周不能「一覺瞓天光」 李父確診「退化性關節炎」舉步為艱

44 回覆
7 Like 20 Dislike
MIRROR演唱會事故中受傷舞蹈員李啟言(阿Mo)的父親李盛林牧師晚上發表第91封代禱信,指阿Mo在91周治療中,遇上了不少復康醫療上的挑戰和突破。其中,阿Mo每晚深夜最熟睡的時候都要被弄醒轉換睡姿,以防止壓瘡的出現,故並不容易安睡。

李盛林又透露,自己最近被診斷有「退化性關節炎」,每步都是舉步為艱,並形容這令他立時想到阿Mo是「舉步為零」。李盛林指自己確診只是兩三星期,阿Mo受傷行動不良時間多30多倍的時間。形容阿Mo很勇敢,「爸爸媽媽和姊姊哥哥都為你而自豪」。

代禱信提到,1年前,阿Mo的心願是「祈願四肢能在神的恩惠憐憫及能力下,可以逐漸活動起來」,一年後雖然阿Mo四肢仍不能全然活動,但部份肌肉的反應多了。
不過,為防止壓瘡的出現,阿Mo每晚深夜最熟睡的時候就需要被弄醒轉換睡姿,阿Mo期望兒子即使每晚不能一覺睡到天亮,仍有平安和足夠的休息。
另外,阿Mo在91周治療中,遇上了不少復康醫療上的挑戰和突破,他感謝教授們的大膽嘗試,「雖然過程是艱苦的,這卻帶來對阿Mo和其他病患者治療的福音和曙光」。@
你講你個仔咪算 你有關節炎又關人事呀 洗唔洗講埋便秘頭痛 脫髮
阿mo
好撚煩,行得返或者死撚左再講
神嘅安排
係考驗
李父要告訴世人佢得到咩考驗
其實佢老豆真係好L煩
睇左91周不舉
條老嘢在 消費什麼
阿Mo期望兒子即使每晚不能一覺睡到天亮,仍有平安和足夠的休息。

呢句即係點?
阿Mo期望兒子即使每晚不能一覺睡到天亮,仍有平安和足夠的休息。

呢句即係點?

想問不能一覺睡到天亮,咁有冇夢遺
其實我真係好想問
佢出事到而家一張相都冇
會唔會有返兩三張相?等我哋幫佢打打氣?
屌你老母借撚到東風未呀成撚日鳩up
咁撚辛苦早啲掹喉好過啦,死拖有咩意思
神嘅旨意 兩父子都行唔到

一齊訓同一間病房
仲信神
有相,無樣姐
可能真係咁
最好既安排
好撚癲
每日受到酷刑對待!
使唔使人道救援阿mo?
夜晚唔夠瞓咪瞓埋朝早
反正佢咁得閒
mo爸有無諗過將阿mo射上太空?
無重狀態唔會有壓瘡
咁就可以一覺瞓天光
上天堂都得
天父不嬲想接阿mo上去
係牧師拉返佢落嚟
日日受酷刑虐待

究竟佢有幾憎個仔?
佢哋係好煩,但俾著我都會咁做。
香港人好善忙,唔成日提會被社會遺忘。同埋最緊要話俾 we 柒聽,你成世都欠撚左我哋一家.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞