發現香港經濟唔好 我反而係會受惠

345 回覆
1857 Like 426 Dislike
其實我依家係舒服咗
出街食嘢壽司朗都少咗人 完氣直頭唔洗排
啲嘢真係平咗 多咗平價放題 食澳洲和牛好抵
買嘢週街減價
就算外國訂嘢 依家港紙高水又冇進口稅
好正
最正係自助餐係咁出買一送一比起以前易搶好多
個個月食一次 肥撚到
正常丫,IT 走左咁多人,留底個啲咪有著數囉
追逐流能力強係on9 行為,天外有天,夠用就得了
你以為以前上到位個班都一定係能力高
超哥做到 大家都做到
股市樓市 go!
而家香港正處於滯脹呢個問題
加上內地拉走咗大部份高消費能力嘅香港人
香港遲早會有減價戰
睇下幾時通縮
試過見觀塘渣打後面間m記,夜晚好似得經理同2條友廚房,出面一個打晒,有時仲入廚房幫拖
係咪曲線廣告黎
呢2年傾公事
明顯對家公司出品係差咗好多
對口嗰個人又不停轉
但啲人愈換愈忽得
想問有無d 進修,比左錢,掛網online, 聽曬就有學歷
酸撚到
因為你廢姐

咁都好自豪
係,我都係呢五年坐火箭收緊十皮一個月,人生未過四十日日監工叫班00後90後努力啲就上到我個位真係好爽。上星期仲要有個前主管回流send張CV比我問有冇junior位,我即刻扔左佢。

去到呢個位我已唔想再上,一人之下咩大問題上面頂哂,而我又好積極將啲野系統化開下headcount擲哂比啲00後做,最爽就係大老闆係咁出國,我唔洗準時返工可以享受平日唔洗同人迫既舒爽,而家得閒上黎會同啲外國餅廠同事吹下水
點做到...
有咩好嬲 搵到錢都仲係買緊納米樓被人當韮菜咁割
我覺得你有啲野計漏咗

1經濟好果陣你資歷未夠,
只係咁啱到你可以升職嘅時間經濟差,但當中無correlation,你有得升反而同移民潮correlation大啲

2經濟差會裁員,你人工愈高愈危,只係而家未炒到你,經濟差嘅時間愈長,你就會受影響

3經濟差新位少咗,你往後轉工難咗,同埋開價都難咗
認真答,1000人
d 樓同股平左好多,我人工加左50%,股樓起碼跌左20%-30%,一來一回真係不得了
因為會有啲唔識it嘅人郁走你
賣廣告
Bam
香港人不嬲都係憎人富貴厭人貧
而事實上呢兩年真係多咗人上流
但廢人居多
被屌
真 身歷其境 好短時間係咁升
但係租金樓價都仲係好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞