消息:迪士尼被捲巴士車底女子 為大律師兼運動員熊雪如

293 回覆
186 Like 20 Dislike
哇又係社會精英..
差啲...
快撚啲死唔該
有戴頭盔又點
冇戴頭盔又點

人地傷左係到秤人係咪抵死
痴撚線咩你地
佢勁黃 你死全家。
我都好想知有幾多人睇過道路使用者守則
不過啲例子關呢單嘢咩事?
唔關事,
只要踩車我地連登仔一律要佢唔死都殘廢
踩馬路又唔係犯法
果到仲要係三項鐵人熱門訓練點
呢d巴士最多咪行50左右
好心脫咗果兩粒墨
仲要打孖黎
傻啦,迪士尼一定係告返個司機轉頭
冇戴咪犯法要罰錢囉
同埋自己都有責任囉
邊條法例
我奶過丫
佢自己唔小心失平衡撞落巴士度,好彩司機收得切,而家執返條命仔仲點會去搞司機
https://thewitnesshk.com/1111%E5%A4%A7%E4%B8%89%E7%BD%B7-%E6%95%91%E8%AD%B7%E5%93%A1%E6%B6%89%E8%A5%B2%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%94%B7%E8%AA%8D%E6%9A%B4%E5%8B%95-%E9%82%84%E6%8A%BC%E5%80%99%E5%88%A4%E5%88%91-%E6%8E%A7%E6%96%B9/

控方引 7.21 白衣人案 望參考量刑起點
辯方:白衣人有組織、有預謀 情節不同
控方呈上多宗暴動案例,檢控官林宜養提到「8.13 機場案」及「7.21 白衣人案」,指 2 案的背景與本案相近,望法庭可參考有關量刑起點。

辯方大律師熊雪如回應指,該 2 案與本案有很大差別,指「機場案」的背景是當時有大量民眾受號召到機場眾集,意圖癱瘓機場運作,認為嚴重性不能與本案相提並論。

至於「7.21 白衣人案」,辯方引述判詞指該案被告是有組織、有預謀地參與暴動,被告位處最前線積極參與,故情節與本案亦不同。

https://www.singtao.ca/6417332/2023-10-19/news-%E5%85%A9%E7%94%B7%E6%B2%B9%E9%BA%BB%E5%9C%B0%E6%9A%B4%E5%8B%95%E7%BD%AA%E6%88%90%E5%88%A4%E5%9B%9A4%E5%B9%B4%E5%8D%8A+%E7%94%B3%E8%AB%8B%E4%B8%8A%E8%A8%B4%E8%A8%B1%E5%8F%AF%E8%A2%AB%E6%8B%92/

上訴方為方淦輝(27歲,跆拳道教練)及何仲玹(25歲,學生),答辯方為律政司。上訴方熊雪如大律師指原審法官不接納方淦輝當時正前往與朋友見面,裁定身上有示威用品的方並非途人,認為就有關方淦輝的事實裁斷,沒有足夠理由支持有罪推論。上訴方提到方被捕前去向未明,難以單憑片段或相關截圖判斷方是否圍觀者,沒有證據支持被告被捕前的所作所為及所在地點。
路權撚
有個人成就還有個人成就
唔使夾硬話佢好樣喎
應該岩岩係地下磨走左了👍
sor柒咗
條法例好似仲未通過
好心快啲立咗呢條法,之前又話2023前搞
係!朋友個女之前係搵果位過咗身嘅律師幫。朋友個女之後都入咗暴動。
2024年非政治案都要分黃藍再評論,真係垃撚圾
但係佢呢啲會keep住呢個look到60歲

到時個樣會後生過同歲數
係黃色經濟圈返PR打手坤啲無知婦孺小朋友
收99%手續費嘅慈善機構,每 $100都有$1去到非洲
黃色班仆街老細就落晒私人個袋,賺夠就遠走高飛拍拍囉柚
你估美國咩,依度係支那咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞