All of Us Strangers《親愛的陌生人》4月24號上Disney+ !!

27 回覆
8 Like 1 Dislike
https://www.instagram.com/p/C57hcxStlsU/
https://www.disneyplus.com/en-hk/movies/all-of-us-strangers/3J3PiHRIdy65
仲諗住等香港上再睇多次 點知佢直接上串流

之前睇完咸到仆街 完全抽離唔到
走去揾埋劇本嚟睇 一讀到某幾句對句已經
https://deadline.com/wp-content/uploads/2023/12/All-Of-Us-Strangers-Read-The-Screenplay_Redacted.pdf

有無人睇過原著?

之前睇完aftersun 好鍾意Paul Mescal
佢真係演得好好
好多細微嘅表情變化
原來日本前幾日先上
仲有靚靚簡介賣
https://twitter.com/kumasan232323/status/1782003891313533105
有冇人解釋下內容
總於等人到人開post

好多個唔同內容版本
你睇完嗰下係覺得
relieving
sad
Sad
Andrew Haigh:嚴重被低估嘅導演
奧斯卡表現差就直上Disney+
真係好低手
終於又睇咗

中間幾節真係睇親都喊到成隻豬咁

就算撇除gay settings, 撇除7/80 年代生活環境 都一樣好resonating

自問自己唔係出生喺一個最完美嘅家庭, 最理想嘅環境
由細到大都周不時會幻想: what if...
純FF又好 點都好啦, 有得真係體驗一次就好了
自己都係自己嘅陌生人

"It's okay, it happened a long time ago."
"Yeah, I don't think that matters."
覺得自己好似俾導演睇穿咗咁, i felt seen
成套戲就好似一個warm hug
you're ok

會俾到我「依套戲對我嚟講好重要」依種感覺嘅戲並唔多
依套就係其中一套 (甚至可能係第一套?)
迪士尼肯好似poor things 咁推的話一定唔會無提名囉, 明明其他獎表現都唔差

老豆 老母 主角 男友
全部都演得好好

Cinematography, 劇本都
睇完
麻麻地咁奇幻的設定
尤其中間男主角落bar之後迷幻的劇情唔知有咩作用
睇過哂導演之前所有的電影,都係寫實為主
雖然覺得有新嘗試,但可能佢唔係咁擅長
比較鐘意導演之前的同looking同weekend
“There’s vampires at my door”
我想問男主係真係睇到鬼
定佢精神有問題自己幻想
🫠🫠
電影改編自原著山田太一《與幽靈共度的夏天》,導演都有講過部電影係ghost story,見到有人話其實男主角都係鬼。

以下個人觀感有劇透
佢應該唔係鬼
因為餐廳個度有侍應應佢
我覺得
主角撞鬼/已死/精神病/一切都係主角寫新劇本時嘅幻想
或者都解得通,但都唔影響套戲
想帶出all of us.. 都有啲難以填補嘅空缺

之前揾其他人討論套戲,有一個theory係覺得Adam嘅角色有少少似
禮儀師,幫自己意外身亡遊離人世嘅雙親了結心願,等佢地可以安息;同一時間又認識咗Harry,解放埋Harry嘅心結,藉此亦都了埋Adam自己嘅未了願
最後大家都化作繁星,安心上路

就算係喺劇本 (link in #1) 導演都留咗好多想像空間,
例如最後嗰幕:
The piano introduction to THE POWER OF LOVE by FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD starts to play. We don’t need to know how. Adam whispers with the opening words.

呢套戲真係有好多版本
但禮儀師個個版好正!
呢個最鐘意
會唔會好悶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞