咩時候買電腦最好?

27 回覆
1 Like 14 Dislike
唔想一買就出新野或減價
永遠都唔買最好
咁你直接買舊野咪得囉,又平左
逢3a大作出先買
一買就買最貴
所以下次買gta6之時
新技術出黎首發唔買,買之後果代
有錢嘅時候
永遠都買下一代,唔通幫佢清舊貨咩
當出新一代個時就等下一代
新出2,3個月,等人試曬伏
而家買4080啦,封咗頂正常途徑以後唔會有新野
點解咁講
直接攻頂 5,6年咪換囉
中途換件upgrade都多撚餘
觀音頭掃把腳
最後又一大埋bug做工程師
時間成本都係返到
出新顯卡果陣
上一次係4090出果陣買就最好
下一次就5090出果陣買,可以確保到你部電腦黎緊兩年都係頂級。同埋以5090黎計,過多6年出到8090,換算返即係依家既2080,都叫做中至高級機
不過電腦既野,每五年就要刷新一次,所以你諗下買張5090就可以用足5年都係高級配置,你都咪話唔抵屌
4080高不成低不就
4k144就一定冇佢份,玩2k又有種老牛殺雞既feel
貪佢有保養
買水貨頂級卡一壞你都咪話唔頭痕,仲未計走私炒價
4090有版你睇
你話好撚有錢一壞就買另一張就另話
但睇樓主唔係呢類人
等新嘢出果陣先買
一買就攻頂, 除番開4-5年 幾百蚊個月
一兩餐飯都無左啦 但係電腦買完爽足咁耐
依家咁既時候等5090 直接4k 144

唸下係唔係好底屌先
我依家都係4090
其實冇得咁講,如果你係驚壞驚冇保咁更唔應該去砌機,亦都唔好買電腦,因為呢啲風險一定有,就算有保養都好都唔代表張卡唔會壞同未必真係整得好,保養都係一個呃自己既野,到壞咪又係要換
其實4090啲人壞親都係果個電源接口,高電壓得滯燒咗,但認真我用咗年幾,我有mark住個W數,其實大多數時間都係行緊450-500W(打機full run果陣),我超頻先會上到接近600W,不過超頻帶黎既效益真係好低,我最高推到去3000幾mhz,但個fps都係升得果5-7左右,我係用霍格華茲的傳承去試,一般黎講特效全開都上到120-130左右(2235MHz),如果佢boost埋上到2535會多1-2fps,不過果陣就開始食到去500W電,我超頻埋都係上到去135左右,個增幅真係好細同埋個耗電大咗超多,正常用真係唔會上到600W,如果你買啲冇得超頻既4090,佢直頭會鎖住係450W,咁樣點會燒呢
需要果陣買
同上面幾位師兄同感
電腦買就要攻頂
幾年享受,幾年仲用得,開始頂唔順就換,可以玩五六年
買到剛好,頭幾個月以為自己享受,兩年仲用得,之後日日都係忍受
錢俾少一半,但從來無真係享受過,何苦呢

不過早排玩D4開光追,13900 + 4090 都搞不撚掂,畫面顯示120 FPS但明顯睇得出drop frame同卡頓,開唔開sync或v-sync都係咁,部機排出黎既風仲要勁熱,令我覺得4090好廢
4090d先係封頂
而家燒頭問題嚴重連官方公版都採用改良版供電介面,唔係先天有缺陷駛鬼改良,你冇中獎係好彩
搞清楚買電子產品要有保養係常識
有保冇保同一價錢係人買野都揀有保養 唔係驚唔驚嘅問題
不過而家都唔到你揀有冇保
都冇得揀
有時隻game寫得衰硬件幾勁都無用
責任不在我方
做垃圾佬咪抵用囉
科技嘢先買先享受
年年都出嘢㗎喇
冇中獎唔係好彩係正常,我知有好多人都燒咗條12VHPWR,但果啲都係少數,大部份人都冇燒到呢條線,唔係官方會直頭召回全部4090,因為如果真係太多人燒呢條線一係QC有問題一係就設計有問題,呢兩個是但中一個都應該要召回所有4090,因為如果佢係先天缺陷咁應該全世界都有啲個問題,而唔係得少數人有啲個問題
同埋電子產品既保養講真真係自己呃自己,唔係話佢冇存在既必要,只係依家好多電子產品一過保養就會壞,有冇咁啱呀你估啲廠商傻既咩,佢地俾個保養期你只係想你安心咁用呢件野,但唔代表呢件野就真係唔會壞,總有一啲係瑕疵品,佢地都係想保障返自己姐。其實一件電子產品只要有QC其實都唔會衰得去邊,兩三年貨仔一定有,好似gpu 咁,我張4090夠保3年啦,但我知道佢三年後一定會有問題出現,就散熱膏呢樣野我都換唔到啦,唔通我真係拆咗張卡再落過新既咩,廠商就係捉到你呢點個保養期先set到啱啱好。但無可否認有時你真係黑賓周中咗瑕疵品,就係呢個心態令你會去買貴啲既行貨,有保障呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞