富養女,窮養仔

8 回覆
19 Like 0 Dislike
講到理想係個女會有氣質,個仔會不怕逆境
現實就係會養左個公主病廢人剩女 同一個反社會白卡痴線佬
我屋企就係好例子,好彩我排第二係放養既先做到正常人
女嫁有錢仔脫窮,易過仔白手興家
物質慣,厭尖慣,要呃蝦條都冇咁易
富養女都要睇樣,如果個樣本身差嘅,一係執返好,唔係嘅話一舊豬西公主病但無公主命過嘅日子仲辛酸
女一定係貴養,乜撚嘢都俾晒佢,畀錢培養佢啲興趣
仔就一定係嚴格訓練
女就手機比iphone 15 pro max、遊學團去歐洲,仔就手機比幾百蚊廢老機、遊學團去大灣區九寨溝-----女富養、仔窮養。

仔就手機比iphone 15 pro max、遊學團去歐洲,女就手機比幾百蚊廢老機、遊學團去大灣區九寨溝-----重男輕女,對女仔唔公平。
富養女
係想個女自細過慣好生活
將來唔會咁易比男人用少少錢氹幾句就呃到

窮養仔
以前就話想個仔挨下苦,將來先識努力搵錢

但現代社會講求男女平等
就算生b大多數都係生一個
仲邊有呢回事
所謂窮養係指有錢/有家底嘅人唔希望個仔細細個就學壞使錢大手大腳吸毒叫雞賭錢變敗家仔裙腳仔,所以唔放縱佢但唔代表唔培養佢,應有嘅興趣班補習班增長見聞全部唔會少。再簡單啲講即係例如富養就留學揸波子卡任碌、窮養就留學揸豐田做parttime體驗生活呢啲lv嘅分別,但有得留學買車走唔甩。畢竟佢地係想要好仔唔係傻仔。

至於嗰啲咩一家住公屋仔訓廳,人去歐洲我去長洲之類唔叫窮養只係叫窮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞