中大6間餐廳下周一推餐具租借服務 歸還不需清洗

90 回覆
78 Like 12 Dislike
...
【獨媒報導】首階段即棄塑膠管制將於下周一(22日)實施,包括禁止銷售及派發泡膠餐具。本地大學生初創環保社企ReCube Limited (ReCube) 聯同6間香港中文大學校園餐廳,將於同日推出重用餐具租借服務,師生可透過應用程式借用餐具,不需清洗便可歸還到任何一間合作餐廳,並可在每次借用後用積分換獎賞,包括節省外賣附加費或換取飲品。

中大師生可有應用程式借餐具 無需清洗便可交還
社企ReCube周五(4月19日)下午於中文大學舉行啟動禮,宣布於4月22日首階段即棄塑膠管制實施當日推出「ReCube校園重用餐具租借服務」。合作的中大餐廳包括inno330、蘭苑、新亞書院咖啡閣等、富珍堂、崇基書院學生膳堂和教職員聯誼會會所。中大學生和教職員購買外賣時,可以透過應用程式向ReCube免費借用重用餐盒和重用杯,使用後無需清洗,便可直接歸還到任何一間校園內或外的合作餐廳。每次在合作餐廳借用後可賺取ReCoin 積分換取餐飲獎賞,如節省外賣附加費或換取飲品。

合作餐廳達32間 創辦人稱對推重用餐具有信心
ReCube聯合創辦人兼行政總裁徐嘉熹表示,截至4月18日,ReCube已累計借出超過6,400次重用餐具,準時歸還率為98%。現時全港有32間校外餐廳與他們合作,提供重用餐具租借服務,包括銀鑛灣度假酒店餐廳灣畔軒、sensory ZERO 、薈聚軒等,當中sensory ZERO會於五月將服務拓展至全線9間分店。
徐嘉熹指,「重用外賣餐具呢個議題係最有social impact但同時係最難實行」,因為需要兼顧便利與成本效益,以及需考慮餐具設計、餐廳運作等因素。他提到現時國內能使用重用餐具,所以相信香港生活即使節奏急促,仍然能夠實行重用餐具的相關措施。
...

https://www.inmediahk.net/node/社區/中大6間餐廳下周一推餐具租借服務-歸還不需清洗
睇下玩到幾耐
我想指定女用嘅餐具有冇
唔知work唔work
但都係好事黎既
唔似d環保撚咁樣樣都話唔得唔得,又唔諗埋方法解決
大菌食細菌, 無事嘅
環團會唔會去試用,定係口術指導
特別係啲依靠捐款生存嗰啲
民眾係期望你哋有足夠充足嘅表現
免費借用?
叉 係度嗎?
我要食囡囡口水尾
咁邊個去洗?
又要洗埋個餐盒,用更多洗潔精更加破壞環境
你老母
關你叉事咩
點知全部都係肥毒租借
果D膠盒油淋淋平時係屋企都好難洗得乾淨啦
說算有人去洗
如果有大型傳染病(例如沙士)
咁呢啲餐具最尾係咪要堆填餵海龜?
說算有人去洗
如果有大型傳染病(例如沙士)
咁堂食啲餐具最尾係咪要堆填餵海龜?
起碼有建設性過嗰啲所謂環保團體同政府,乜都禁,又唔諗吓點執行
如果用呢種玩法
洗咩咁麻煩哂錢整app 用返啲傳統方法就搞掂啦
學以前啲玻璃樽汽水咁
餐具包係售價裏面 跟住用餐具退錢
師兄有潛質做反駁隊
呢啲先有建設

果啲環保團體一味ban又唔諗解決方法

勁on9

用手食咪又要洗手
梘液環唔環保
hi落牆咪得囉
雞棚
肯定俾政府告
中大咁多支那生 你好快要買批新餐具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞