烏克蘭首次擊落俄軍超音速戰略轟炸機 至少1人死亡

26 回覆
32 Like 4 Dislike
烏克蘭自俄烏戰事爆發以來,首次擊落在烏克蘭執行空襲任務的俄軍戰略轟炸機,至少1人死亡。

烏克蘭空軍指,一架俄軍圖-22M3戰略轟炸機,在距離烏克蘭邊境約300公里處被烏軍擊中,之後在俄羅斯南部斯達夫波爾地區墜毀。外電引述情報消息報道,涉事俄軍轟炸機是被改裝的蘇聯時代S-200防空導彈擊落。網上片段顯示,俄羅斯南部有戰機著火墜落地面。

俄羅斯國防部證實,一架俄軍轟炸機完成任務返回基地途中,因機件故障在斯達夫波爾地區墜毀,機上4名飛行員彈射逃生,其中1人死亡,2人獲救,當局仍搜救餘下的1人。

涉事的俄軍戰略轟炸機墜毀前,向烏克蘭中部第聶伯羅發動空襲,擊中住宅大廈和一個主要火車站,至少8人死亡,包括2名兒童。總統澤連斯基到現場視察,呼籲西方盟友提供更多防空系統。

俄軍轟炸機墜毀 來源:美聯社

https://www.881903.com/news/international/2529374
架機50年前
新過b52囉唔該
又唔太關事,strategic bomber由2戰用到而家都好正常。好似B52載彈量極高,炸起人上黎仲勁過B2
問題係美軍啲B52 換左幾批,呢隻好有可能仲係蘇聯個批。
都係得美俄仲有一堆戰略轟炸機,英法都無。
呢d仆街唔知炸死咗幾多平民
咁耐先死益撚咗佢
所以用s200擊落
B52係舊款但有新造,俄仔啲機隨時由阿爺年代開始用
支持烏克蘭
有導彈之後已經唔多需要
好似係世界上最快嘅轟炸機,亦可以使用為戰鬥機(?)
重點係邊個改裝
大國俱樂部要保持自己嘅Nuclear Triad
戰略轟炸機都仲有佢價值嘅
臭閪蚑那部垃圾轟6
56k已足夠
想知Tu22點當戰鬥機用?
屌啊,最精彩個落地大爆炸都無
B-52生產線閂咗60年仲邊度有新造,而家換機身機翼都係喺沙漠推返出嚟
先相信,後看見啦
好似J20咁
記錯Tu160
記得之前網上睇過文章話Tu160都可以做戰鬥機,但睇返應該係譯名錯誤
都打緊仗,互相擊落好正常
Tu-160最多都係飛得快,你望吓dimension就知同戰機冇咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞