任賢齊算唔算少數早期係香港電影圈撈得幾好既台灣藝人?

58 回覆
24 Like 4 Dislike
電視劇唔熟,電影應該係香港出道
《星願》係同張柏芝
《花好月圓》就夾楊千嬅
仲有《夏日的麼麼茶》同《嫁個有錢人》就跟鄭秀文
當年一個台灣artist 一黎香港就可以同當時香港當紅女星拍戲仲要做男主角其實呢件事而家睇返都幾勁,近年台星再勁都好似冇佢呢個待遇了
花好月圓咩黎?好似冇咩印象
btw 佢拍戲之前已經拍左幾套武俠劇...入晒屋鋪晒路先去拍戲
電視劇剩係記得笑傲江湖
《花好月圓》(英文:Elixir of Love),係套2004年上畫嘅香港電影,由葉錦鴻執導,楊千嬅、任賢齊、鍾鎮濤、葛民輝、林雪、方力申主演。故仔講女主角係個有體臭嘅公主,男主角研究點樣醫好佢。
唔睇都wiki下
簡單黎講就係公主(楊千嬅) 同男主(任賢齊) 既因臭成愛既故事,唔記得最後有冇醫返好但最後係一齊左咁
有袁詠儀
以為得笑傲江湖,呢套仲要好似唔當係香港,不過當年無線好似有播
學咗廿鳩幾年廣東話都講唔正講唔好嘅人
佢最驚嚇係做楊過 明明出名靚仔角色,因為小齊紅就cast佢
佢同舒淇講唔正,但起碼肯講算好啦,
大陸班明星拎埋hkid, 完全唔學廣東話
口音冇得講,大把香港人讀歪少少廣東話就當係國語
咪就係古天樂D國語爛成咁國內一樣多fans,一個星受唔受觀眾歡迎邊個會睇佢講野正唔正
當年既楊千嬅係幾cute而家睇返都覺得新紮師妹個期佢雖然唔係話靚但真係好港女好順眼
係橙汁唔係慘汁
你老細亞視播
係膠水唔係鳩水
之前聽人講話佢係特登扮講唔正
我係比人拋出去個包咋
首插曲係 傷心太平洋
首歌係好聽,但係唔啱古裝武俠劇囉
古代應該未有太平洋這個名
但好似唔少台灣人講既廣東話都係咁上下
姜濤都係 大陸仔 玩大陸節目無人要 落到黎香港大紅大紫
講唔正一係比人話咁都講唔正一係比人話特登講唔正,香港人真係特別在意口音
其實我發覺英文都係有呢個問題,好多國家都有自己英文口音,但係香港人就特別中意強調自己係英國口音咁
仲有冇?
笑片黎?
點比啊大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞