我覺得好多人唔明gym之奧義

11 回覆
10 Like 4 Dislike
好多人有個念法, 大隻好容易咁, 入gym房操下器械, 舉下阿鈴, 玩下孫悟空棍......

唔係呢回事, 食瞓操扣扣相環, 決一不可

淨講下操先, 每日你收工幾攰都好, 都要用上超負荷法則去練, 限時完成所有動作先會有效

你會念練到大隻有乜用, 又冇錢收?
年紀愈大, 肌肉會慢慢流失, 容易出現骨質疏鬆, 痛症, 三高.......... 練肌肉就
會有一定效用預防

以本人為例, 十幾年前每朝上竹丸返工7-8分鐘保證達陣打卡成功, 到今日正話上去計左一次, 上去都係7.5分鐘, 以冇裝備狀態計, 姐係如果你feel到慢左, 標汗, 氣喘, 咁不妨驗下身, 三高可能來找你, 心臟, 肺活量差

食藥咪得lor ?
冇用, 果d藥一係唔食, 一食就冇斷尾, 而且會不斷加藥, 有副作用

總結就係, 想3X歲卻有20歲賓周同外表, 唔係靠進補, 要撻着個身體
After leg days唔可以打J
養精蓄銳
leg day搞不能掂, 硬到
基因決定左9成9
基因決定就唔洗練, 先天條件好唔代表後天唔需要努力
基因好,唔練都贏九成人
但基因唔好,死練用埋藥都無用
琴晚又打小思打到抽筋
睇目標姐
同自己比想睇落fit啲,保持健康既,你基因係點都可以做到
你要高水平同人比既咪講基因
同埋有時你唔做係唔會知自己潛力有幾多
我主要集中係食同瞓
睇你同邊個比較
如果同一個無gym嘅普通人比
有無基因只要你有做gym就已經贏曬
除非你gym到要玩比賽再專業啲就真係輸基因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞