4.22禁膠餐具|餐廳供「扁平木匙羹」 港女食粥食到崩潰:點𢳂啊

394 回覆
342 Like 8 Dislike

【即棄膠餐具/環保】下周一(4月22日)將實施首階段管制即棄膠餐具和其他塑膠產品法例,「走塑」在即,不少食肆都轉售其他替代產品,如紙制或木制外賣餐具。有網民買了1碗熱粥外賣,嘗試用餐廳提供的木製匙羹吃,但由於木匙尺寸較細及扁平,實難以一口口舀起來吃。不少網民熱議事件,並批評木匙設計,「個設計都幾反人類」、「留返去扒龍舟」,也有人表示「畀埋哂啲用唔到嘅垃圾餐具其實仲唔環保啦」。

樓主於餐廳買了1碗熱粥外賣,餐廳給予了1隻木製匙羹,不過從圖片可見,木匙羹尺寸較細及扁平,每勺所能舀起的份量甚少。樓主崩潰問「點𢳂啊?」,並表示本來可以很快吃完1碗粥,但轉了木匙羹後要舀起液體食物卻非常不便,「而家咁搞法食到幾時呀!離晒譜呀真係!你估食雪糕啊?」。

帖文引起網民熱議,有不少網民都認為此類木匙羹因為太過扁平,並不好用,並笑言「扁撻撻又直筆甩」、「個設計都幾反人類」、「可以留返去扒龍舟」,也有人表示「我估因為呢啲木羹係一塊平木再壓少少兜狀,個窩位太深會爛」、「我開始覺得呢片木片其實唔係羹,佢真正用法係畀啲人爬食物入個口咁用」、「唔好𢳂啦,成碗隊啦」。

另外有網民就批評紙制或木制外賣餐具,「紙又會融,木又唔好用」、「難整又嘥木」、「重點係佢收咗錢,畀啲沒用的東西人」、「畀埋哂啲用唔到嘅垃圾餐具其實仲唔環保啦」。亦有人認為應該趁此機會改為自備餐具,「真係不如叫人自備餐具,唔好用就直接唔好整」、「自備餐具就解決到嘅問題」、「件事呢過幾日就行,啲人懶就所有解決方案都話唔得」。
環保L: 其實你都係返屋企/ office食其實應該自備可清洗再用既餐具, 連枝木匙都可以環保埋佢
「留返去扒龍舟」
乞人憎的人係有樣睇
制造紙製同木製既用品比膠更花時間同資源
其實禁止用膠餐具後
變相產生更多紙製品同木製品既資料廢料
得不償失
唔撚識自備㗎咩
首席女權都要屌柒無個戇鳩婆
乜都自備
自備埋個飯咪得囉
自備埋個爐
自備埋塊田種米啦笨
自備餐具囉,想要咩size咩質地都得
洗乜辛苦自己夾硬用人哋提供既餐具
想同你做愛
就快個個出個街都露營咁,個個帶個露營背囊先裝得曬
實際上係買外賣已經連埋餐具
返到屋企自己再拎膠匙食
平時含到雪雪聲
粥唔識吸?
食野都好唔環保架
環保撚食返自己啲屎啦
原來好多香港人屋企公司冇餐具
師兄會自備condom定用時鐘酒店送既condom
納米樓特點咪就係冇廚房
不景氣, 去膠, 垃圾收費. 真係煩.
老母俾狗屌嘅撚樣真係相由心生
環保人士係唔應該用condom
咩都自備
呢排真係正柒頭嚟
係中國香港唔消費最環保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞