各位師兄,有個問題想問一問大家,35mm1.4 ,40mm2.5

11 回覆
1 Like 3 Dislike
各位師兄,有個問題想問一問大家,感謝大家嘅解答。

我換咗A7c2幾個月,依家得返一支35mm 1.4gm,我依家考慮緊繼續用佢,定係放返出去,可以買支40mm 2.5,85mm 1.8,仲夠錢買埋支大陸嘢 20mm 2.8,因為主要都係好輕,所以心郁郁,淨係講支40 ,其實我睇過啲評測其實畫質都唔差,最主要係個光圈,因為我淨係用定焦,之前用咁多支都未試過大過1.8 ,我驚唔慣,因為我都係街拍同埋旅行用,唔係職業,所以係唔係畫質其實都已經足夠?同埋雖然30mm1.4 唔係真係話好重,但係主要40係細好多,所以想問吓大家我應該換咗佢方便啲,定係keep番依家唔好郁就算?

我主要都係街拍,同旅行,街拍就放IG,會執相
錯字,之前用咁多支都未試過細過1.8
買完用過再決定放番邊枝出走
你自己有幾多相係一定要大過2.8光圈你自己唔知咩
都係好提議
我啲相冇話一定要大過2.5 ,不過影啲相真係多數大過2.5,師兄你咁樣講又真係提醒我
所以其實睇你點用
好似我咁
85用支1.8發現影人基本上都會收小小圈
散景太散根本就去日本同係香港影都冇分別

最後放左85 買左支70-180 焦段既彈性有用過大果1.5級光圈
如果唔係70-200重咁多會想要埋果20mm
問下自己係咪真正需要咁細光圈先
去旅行影景人像2.8-4已經好夠
唔係需要咁大就緊係輕量化+平優先
買唯卓40或者二手28-60
85 1.8優勢應該係輕
70-180成2倍幾重
明白,聽完你哋咁講,我都諗咗一日,我都決定放咗支35 GM,佢影出嚟真係好靚,但係我真係為咗嗰日要去影相先會帶,平時唔會帶,因為我依家想輕量化啲,帶得密啲,所以都係輕量化,先買一支40 2.5,之後再睇睇,80 1.8好似舊咗少少,再等吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞