[斷崖了]一手新盤戰持續 二手睇樓氣氛驟降 中原十大屋苑周末睇樓量錄480組 按周跌6.3% 創8周新低

16 回覆
11 Like 0 Dislike
一手新盤戰持續 二手睇樓氣氛驟降 中原十大屋苑周末睇樓量錄480組 按周跌6.3% 創8周新低 經一編輯部 二手成交 Apr 19 2024

中原地產十大屋苑周末預約睇樓量連跌4周,本周末僅錄得480組,按周跌幅6.3%,跌穿500組關口,創近8周新低。

中原地產亞太區副主席兼住宅部總裁陳永傑表示,本月繼續有多個新盤排隊登場,本周末有康城站新盤作首輪推售,亦有九龍核心地段站頂新盤開價接受認購,吸引買家紛紛入票認購,加上新界亦有大型新盤醞釀短期內登場,多個新盤合力搶盡市場焦點及客源,二手交投難免受壓,睇樓氣氛亦持續下降,令大市交投傾向一手新盤為主。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.edigest.hk/1273531/?utm_campaign=ED_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_ED
一手咁平,傻既先買二手
好似實抽倒咁
又係你條柒頭
都賣唔晒
得返開放式/四房
坐向唔啱
柒則
唔係我唔想買
係好嘢俾人買哂
咁咪唔買
大撚把盤準備推出嚟
真係唔撚使愁
二手再跌 拖累埋一手繼續跌
總之買樓死硬 買多的nvda先可以資產增值
仲買二手又要check契又要驚估唔足價
AA話D人唔洗睇就直接買
依個睇唔啱就等下一個囉
二手俾返d狗買
大把人樓都唔睇就買啦
你真係識攪笑小朋友
廢蛇講反話屎忽撞棍講左真理出黎
咁即係都係賣1百個單位左右
多都唔敢賣

A組得5伙西餅客都縮
後面實驚喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞