《美女廚房》廚神Kit麥潔兒近況曝光!移英生活做網紅 曾因做錯決定失18年情

55 回覆
31 Like 28 Dislike
在2009年在無綫經典節目《美女廚房》擔任嘉賓評判而被封為「美女廚神」的麥潔兒(Kit),當年與三位主持鄭中基、方力申和梁漢文的互動很爆笑,尤其鄭中基不時撒嬌要求麥潔兒餵食的場面,令觀眾津津樂道!近年麥潔兒移居英國,轉型做YouTuber在網上拍片教人煮餸,不過狀態未有比以前遜色,年齡逆轉變得更靚,星味極濃!

麥潔兒主持完《開運旅神團》後淡出幕前

有「美女廚神」之稱的麥潔兒,當年時主持完《美女廚房》後,有一段時間經常在烹飪節目上亮相,而且推出不少食譜,人氣比「美少女廚神」還要厲害。不過麥潔兒主持完ViuTV節目《開運旅神團》後鮮有再現人前,原來她與老公移居英國。日前麥潔兒在自家YouTube頻道分享煮牛腩秘訣,片中看到她的外貌比以前更有星味,小麥色的皮膚緊緻,年齡逆轉變得更靚,看起來相當吸引!當日麥潔兒低調離港赴英,到埗後曾在FB留言表示:「下半場既人生,以世界為家,我會繼續將自己投入在我的烹飪世界裡,用另一種方法將我既烹飪和設計同大家分享和展現。」

麥潔兒澳洲墨爾本買地做地主

麥潔兒亦曾提到因為主持《美女廚房》而令事業起飛,更令她成功賺取「第一桶金」,在2020年更在澳洲墨爾本買地建屋,實現「地主夢」:「香港雖然而家市道差,但作為投資嚟講都偏貴又好細,可以探索下唔同地方,相對嚟講同一價錢四百零萬,已經買到四、五千呎,喺香港可能做幾世都買唔到,相對門檻低好多,我對呢方面好有興趣。」不過夢想與現實總有距離,麥潔兒睇完移民澳洲政策,直言自己的「評級」應該比較低:「有機會住咗幾年後就被人趕走,面對呢個好唔實』嘅將來,同老公商量後,決定將澳洲塊地用嚟投資,改為去英國生活。」

麥潔兒曾因錯誤決定失18年情

不過要放低一手建立的事業,麥潔兒亦說過:「我喺2009年創立自己嘅工作室,呢個係我個夢想廚房,我花好多心思同金錢落去執整,到咗3、4年之後,我遇到人生一個好大嘅困境,主要原因係我做錯一啲決定,結束咗一段18年嘅感情,無咗一個家庭,嗰時感到好挫敗,甚至想放棄所有嘢。」有一日麥潔兒跑到工作室對面的運動場,望住自己的工作室,突然間湧現了一個想法:「嗰刻突然間諗『邊個可以喺呢個咁靚嘅工作室煮嘢?』係我呀!唔係每件事都只係向前走,有時向後退一步,視野會仲擴闊。」麥潔兒開始學習愛自己、原諒自己,珍惜自己擁有的,重拾自信,在工作上遇到經理人、遇到現任丈夫,可以一齊行落去。
kit e
可唔可以餵我
好大塊面
最底張圖左邊果個?
叫親kit e都...
最記得係鄭中基話食屎
KEEP得幾好
正吖
個陣叫少少事就屌同事全家
仲問佢老母點解唔跳樓自殺?

做得出唔怕認呀
應該40中
咩事?
日日瘋狂食佢d餸
無手?
佢本身個人係勁撚仆街,少少事屌人全家,叫人老豆老母去死做雞個D
有冇上新聞
我遇到人生一個好大嘅困境,主要原因係我做錯一啲決定,結束咗一段18年嘅感情

擺撚明就係偷食啦
有片有錄音
美女廚房仲靚過啲嘉賓
扮純
講d 唔講d,有片咁就放出黎啦
抵你俾人屌全家
梗係唔係我比人屌全家啦
你朋友丫嘛,咁佢有冇片?
上網up 2句就可以人格謀殺
佢怯了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞