有冇得用一種[遊離狀態]BNO住英國呢?

53 回覆
1 Like 53 Dislike
奇想來嘅,即是我落左地,settle好,我唔守一年住滿180日嘅規矩,夏天就返去hea下,跟住又返香港或澳洲住(屋企係澳洲)

五年後續簽?,比多五年IMS, 繼續遊離,個point係,到我老到(其實差十年)想過鄉村生活,咁就開始長住,final有冇英國公民身份係另一回事,咁就唔怕BNO 5+1計劃取消。好似有啲岸久,不過實際可唔可行呢?
咁點解唔去澳洲hea🤤可以同🦘玩遊戲
兩邊有親人,英國外家,澳洲自已家,其實每年做飛人都會死人架
咁英國最終有機入籍?澳洲就永遠都無
我覺得呢個方案係行得通,但係唔知會唔會有一日英國政府將5+1取消。

澳洲入籍係咪好難?
係,我超齡,家庭團聚,排32年
佢唔改rule咪得
btw其實已經好鬆洗唔洗食到盡
唔入籍唔拎福利淨係當long stay visa
仲要額外比nhs charge
唔算r到盡啦
算係倒貼英國佬
嘩,我又比IMS, 又報足?稅,借來住下啫,無攞佢一個penny, 唔係咁絕啊
P.S. 澳洲都批五年自出自入比我,可讀短課程,不過無醫療同國籍,同埋澳洲hea耐左,真係好hea, 日日諗下玩乜好,玩到畫水彩畫終於返香港逼下車,嘈下,我都犯賤
你咁做倒不如食盡每年旅遊免簽入境個六個月

連5加1條數都慳番
旅遊去咁密會唔比入
英國政策點都唔會秒落閘
留意住新聞真係落閘cancel 5+1時先報都唔遲
而且逗留時間長冇nhs touchwood 有咩事會好大獲
澳洲又唔會,可能我屋企人係晒到,次次去連行李都唔睇,scan完行得
依個有諗過,夏天英國再返澳洲,中間停香港,全年夏天
無話唔得

準時續visa 比錢 交稅就得
IMS唔係包晒乜?
可以
12個月離境不超過180日,係申請ILR嘅條件之一嚟,唔係話你成日唔係英國,就會取消你visa
而且HM已經講到明BNO visa可以無限extend,唔再係只限5+1
日後儲夠日數,都係可以申請ILR and BC

不過係貴啲咁解囉,5年要俾一次IHS,又唔係平,成日加價
我意思冇申請5+1靠免簽半年會有呢個風險
清晰,係IHS一批使費,英國做下老散,都好過澳洲,日日踎TAB
IMS執左好多年
前排好似有Case 有人第一次申請完Visa,
境都無入,完左兩年半再申請過諗住續過,
之後Home Office 批都唔批。
你呢個係申請BC嘅條件嚟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞