中情局:烏克蘭若無更多美援 今年恐輸掉對俄戰爭

16 回覆
9 Like 0 Dislike
美國中央情報局(CIA)局長勃恩斯(Bill Burns)今天警告說,除非美國提供烏克蘭更多軍事援助,否則這個親西方的美國盟友可能會在年底前輸給俄羅斯。

法新社報導,勃恩斯發出這番嚴厲警告之際,聯邦眾議院定於明天針對規模610億美元的包裹援助計畫進行表決。這項計畫已遭與美國前總統川普結盟的共和黨議員擱置了數月。川普尋求在年底總統大選中勝出,再次入主白宮。

拜登政府在遊說烏克蘭需要更多彈藥和其他物資時,不斷警告稱除非烏克蘭得到更多美援,否則恐因俄羅斯入侵而喪失領土。

但是勃恩斯今天在小布希總統中心(George W. Bush Presidential Center)發表演說時指出,風險如今已變得更高。

勃恩斯認為,有了實質和心理層面的軍援,烏克蘭可以自己撐完整個2024年,但是如果援助未獲補充,情況就會變得更加嚴峻。

勃恩斯表示,烏克蘭2024年底前可能會在戰場吞敗,或至少讓俄羅斯總統蒲亭(Vladimir Putin)在政治解決方案上得以主導協商條件,這是一個非常現實的風險。

勃恩斯沒有具體解釋所謂「輸掉」戰爭的判準為何,不過他試圖說明烏軍有多麼缺乏新彈藥。

眾院20日將針對援助烏克蘭、以色列和台灣的法案分別進行表決。

烏克蘭總統澤倫斯基(Volodymyr Zelenskyy)也提出警告說,除非獲得更多軍援,否則烏克蘭將會輸掉這場戰爭。
美國啲彈藥原來比哂以色列
烏克蘭輸緊,班兒登仔仲死撐猶太極右
我反而好奇到底仲有幾多又唔會做逃兵又可以上場的人去打俄佬
親西方的美國盟友???
你係咪誤會左呀
白皮豬畢竟唔似大中國人咁勇敢,做逃兵都正常
愈係咁講就愈唔批,侵傻擺明就想普京打贏
輸左會點
烏克蘭變成俄狗不可分割既一部分?
以色列支援咗幾多日?
本身都只係用一早部署好嗰啲飛彈攔截

烏克蘭兩年喎

2年vs70年???
你開頭講彈藥

之後講錢
彈藥本身以色列可以自己生產唔係長貧難顧嗰隻

係烏克蘭乜都無先要由頭到尾支援哂
其實你係咪唔識睇英文?
唔介意認左佢不如?
美國都燒左好多錢
我問返你識唔識英文呀

aid to Israel in US$ dollar

即係人力情報成本都計呀
唔係淨係彈藥

你睇返自己講乜鳩
「美國啲彈藥原來比哂以色列」
邊忽彈藥,邊忽比哂?

1946-2017美國自己打過幾多仗?

你講到好似依家美國有彈藥唔俾烏咁
但又唔講下呢兩年美國係俾得最多支援烏克蘭
根本好早清咗美國個倉
美國既援以法案一樣係hold住左.
講出嚟係咪自己講自己笑
「你阿媽係女人但係女人無一個係你阿媽」

你睇返自己講乜鳩
即係人力情報成本都計呀
唔係淨係彈藥
「美國啲彈藥原來比哂以色列」
邊忽彈藥,邊忽比哂?

你係蠢啫,唔係蠢到咁呀嘛?
又話俄羅斯就黎輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞