胡說樓市 評樓價升趺去向

12 回覆
4 Like 0 Dislike
- 可能一手成交回勇,加上適逢白居二搵盤期,近期編輯部inbox都收到不少谷友PM,想問我們未來樓價升定跌,畢竟對很多人而言,買樓可能是畢生最大的投資,想了解多一點也無可厚非,但我們的確沒有能力預測樓價,最多只能列出影響樓價的因素,讓谷友們自行衡量風險。
- 目前環球局勢多變,一日的變化足以影響整個氣氛,繼伊朗以導彈空襲以色列後,數小時前,外媒引述美國官員確認以色列的導彈擊中伊朗地區,戰雲密布下,不明朗因素驟增,國際油價突然抽升,假如中東戰火蔓延不止息,油價或許繼續高企,有可能導致美國通脹不下,美國聯儲局減息預期又蒙上一層陰影。
- 利息成本、對未來的預期、供求關係,統統都影響本港樓市氣氛。目前利息成本高企是事實,但撤辣後一手成交急增也是事實;大量內地購買力掃一手樓是事實,但一手滾存大量供應也是事實,無人能預測最後利好,還是利淡因素會跑出,但如果單純用「樓淡/樓好」的贏輸二元對立角度看事情,則無助分析,只會帶來爭吵。
- 因為有很多人都以自住目的買樓,所以每個人買樓都有不同考慮因素,外人難以評論,但谷友最起碼要做足風險管理,例如先了解好按揭安排、資金管理、付款辦法的利弊、了解物業狀況等,至於未來樓價升定跌已是後話,始終無人有水晶球。
- 又,近年世界局勢變化得太快,誰敢說準明天會發生甚麼嗎?
模菱兩可

冇人有水晶球
佢係教人點分析, 有咩要留意...
而最終點判斷, 各項目既比重佔比每個人心中把尺都唔同, 就如同揀女朋友老婆一樣, 有人身材比重佔多啲, 有人揀五官相貌等等...
邊個會知日後係生活美滿旺夫益子定係家嘈屋閉永無寧日...?
一句講晒, 買平過租咪買囉, 你要住唔通要瞓街咩
但如果單純用「樓淡/樓好」的贏輸二元對立角度看事情,則無助分析,只會帶來爭吵。

連登咪咁樣,樓好定樓淡都係on9仔,日日講一d垃圾理論引人眼球
我會認同買樓可折開做成純投資部份同純興趣喜好部份.
而現息口純投資角度真係 "租" 贏 "放租" 幾條街, 我覺得無值得爭議既地方.
但為自住安樂窩, 畀多少少premium去買係會 "心理上" 安穩過租.
其實市場上就得三大類人, 自住業主 / 租客 / 包租公, 現時處境絕對係包租公最慘, 件貨越係新就越慘...

不過唔知等幾耐先至買平過租
唔通話 一定升 / 一定跌 咩?
講得出,又唔中
實畀人鞭屍尋仇
現金世代咁多痴線嘅

股票都話大有大買
細有細買
買樓入場費閒閒地300個起跳
洗你評咩屌,國都滅埋仲講樓

反正大把撚樣繼續歲靜等運到,炒樓生仔等仆街死
係人都知未來係一定會升,唔使猶豫
阿威戴頭盔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞