其實活力午餐班廢柴高層有無認真思考過飯盒要點樣色香味?

270 回覆
393 Like 22 Dislike
因為你係一個正常嘅群體中完全被比下去嘅人咋

整間兩餸飯啲學生排隊點鍾意食既食物最好
咁少蛋白 咁撚多白飯
唔怪得成班東亞病夫
你地嘴刁/幸福啫
我由細到大食學校飯食到升中
都食得開心過阿嫲煮嘅餸
去camp/學校外遊又係
次次我都係最快食完仲要添飯

你食啫麻又唔係我食
營養再好冇人食都係冇用,寧願先整到大家想食,先再求營養仲好
以前大快活都唔錯
再嘈攪碎哂整軟餐
真係要食死人先會改
嗯 你說得對啊
原來活力仲生存緊……
其他國家珍惜生命
香港學生條命唔值錢
但我小學記得活力午餐係算好食
三年級之後換左間仲撚難食d老師仲要check你有無食曬
就算整到勁好食UP幾粒鐘咪一樣係難食
我小學個陣覺得好撚好食
無錯, 321低脂低鹽低糖
最好蒸灼,少油煎/焗
炸唔洗諗
茨汁唔建議用
仲要價低者得
咁既要求灶君再世都唔識煮

曾國平教授於〈難食的小學飯盒〉文中所言,目前衛生防護中心針對學校膳食作出了一系列指引,包括:

「提供的穀物類(例如飯、麵)、蔬菜和肉類(或其代替品)佔飯盒容量的比例為3:2:1」、「提供最少一份新鮮蔬菜」、「採用低脂的烹調方法,例如蒸、灼、少油煎炒或烘焗」 、「不供應甜品」

它們雖被衛生防護中心美其名為「建議」,然而卻成為了學校挑選供應商與否的「絕對條件」:否則被家長甚至傳媒揭發自己學校的飯盒比起其他學校更不健康,這個責任誰能承受得起?結果食物供應商能夠烹調飯盒的手段由一開始已被加上很大限制:不單煎炒炸被視為禁忌中的禁忌,也不要期望在飯盒中可以看到炸豬扒和豆腐卜之類的美食,就連白汁和咖哩汁也在禁止之列。最後只剩下甚麼?去皮的白烚雞扒,有天若你發覺飯汁有點味道的話你應該感到高興,因為「高鹽、高糖或高脂醬汁/芡汁」是被「建議限制選用」的。而偏吃的小孩更有福了,你每天最重要的任務就是偷偷倒掉那至少佔飯盒三分一的蔬菜。
過到環保個關先
每日個飯打開 都係同一個香味
我好撚記得
餐餐清晒,啲蒸飯好好食
班高層係咁諗 總知食唔死就得
每個月交地方政府稅 住民稅嘅日本社蓄表示
各位介唔介意交多d稅比細路食好d?每月交多千幾至三千蚊港紙以上
未死人
巴打應該好鍾意去廁所
根本係監躉飯,難食之餘完全唔夠蛋白質
有飯堂冇撚用
以前學校特登整個飯堂
飯商一樣可以煮pat屎出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞